Miile de susținători ai candidatei opoziției din Belarus, Svetlana Țihanouskaia

Mitingul din 23 iulie, de la Borisov, a fost unul dintre cele mai mari mitinguri organizate vreodată în acest oraș. Organizatorii au estimat că au participat în jur de 5.000 de persoane.

Oamenii țineau pancarte cu sloganurile: „Împreună”, „Putem” și „Credem”.

Svetlana Țihanouskaia candidează pentru funcția de președinte în locul soțului ei, Syarhey Țihanouski. Popularul vlogger a fost arestat cu acuzații pe care el și susținătorii săi le consideră că ar fi menite să-l reducă la tăcere și să-l împiedice să-l confrunte la alegeri pe președintele Lukașenka.

Campania electorală inițiată de Țihanouskaia a început pe 19 iunie, când Comisia Electorală Centrală a aprobat cererea de a colecta semnături pentru participarea la vot.

Fosta republică sovietică, Belarus, va organiza a șasea oară alegeri prezidențiale, pe 9 august. Niciunul dintre scrutine, de când Lukașenka a preluat puterea în 1994, nu a fost considerat liber sau corect, potrivit standardele occidentale.

Susținătorii țin pancarte cu trio-ul feminin care împreună îl sfidează pe Lukașenka: (de la stânga la dreapta) Svetlana Țihanouskaia, Veranika Țapkala și Maria Kalesnikava. Țihanouskaia și-a unit forțele cu Țapkala și Kalesnikava, care ar fi putut candida la președinție, dar nu li s-a permis participarea la scrutinul din 9 august.

Țihanouskaia (stânga) stă lângă Kalesnikava, coordonatoarea de campanie a lui Viktar Babaryka, care a fost exclus de la scrutinul prezidențial.

Susținătorii țin o pancartă cu logo-ul și sloganul campaniei lui Țihanouskaia: „Împreună”.

Încrederea în președintele autoritar a suferit de când Lukashenka a redus ideea de pandemie la o „psihoză” care ar putea fi tratată cu votcă, o plimbare cu tractorul sau o vizită la saună.

Pe fundalul unui număr în creștere de cazuri COVID-19 și decese în Belarus, mulți susținători au venit cu măști.

„Oamenii s-au săturat de promisiuni goale”, a spus Țihanouskaia susținătorilor. Ea a zis că alegătorii din Belarus vor să pună capăt represiunilor politice în care „disidenților li se închide gura și sunt aruncați după gratii”.

Candidat accidental, Țihanouskaia se află acum în fruntea unui curent politic pe care un număr din ce în ce mai mare de belaruși îl văd ca pe un val democratic în țara est-europeană de aproximativ 9,5 milioane de oameni.

În timp ce susținătorii lui Țihanouskaia au fost lăsați să se adune, sute de activiști și bloggeri au fost arestați în ultimele luni.

Țihanouskaia (centru) și Kalesnikava (stânga) părăsesc mitingul. Veranika Țapkala nu a participat.

În ciuda faptului că domină toate eșaloanele puterii, Lukașenka se confruntă acum cu ceea ce pare a fi cea mai mare provocare a guvernării sale de peste un sfert de secol.