Miliardarul rus Oleg Tinkov denunță „masacrul” comis de Rusia în Ucraina

Sediul Băncii Tinkoff de la Moscova, Rusia, 6 martie 2020.

Magnatul rus Oleg Tinkov a denunțat „masacrul” comis de Moscova în Ucraina și a îndemnat Occidentul să ajute la încheierea „acestui război absurd”.

Miliardarul Oleg Tinkov la Formul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, Rusia, 6 iunie 2019.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Tinkov a susținut că 90% dintre ruși sunt „împotriva acestui război”, iar armata este incompetentă. „Cum ar putea armata funcționa, într-o țară în care nimic nu funcționează” s-a întrebat retoric Tinkov, citat de AFP.

Tinkov este unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din Rusia și fondatorul Băncii Tinkoff, în 2006. A plecat de mai mulți ani din Rusia, iar în 2020 s-ar retras de la conducerea băncii.

Tinkov, a cărui avere este evaluată la 3,5 miliarde de dolari potrivit agenției Bloomberg, este supus sancțiunilor internaționale impuse de Occident.

Criticile lui Tinkov nu sunt o excepție, mai mulți oligarhi ruși au cerut încetarea luptelor din Ucraina, fără însă a-l critica pe președintele Vladimir Putin. Cei care au criticat direct decizia președintelui de a invada Ucraina, dețin și alte cetățenii și, ca Tinkov, se află pentru moment peste hotare.

Oleg Deripaska, Moscova, 3 septembrie 2020.

Oleg Deripaska, unul din cei mai mari oligarhi ruși – cu o avere estimată la puțin peste 2 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes - a numit pacea „foarte importantă”. „Întreaga lume va fi diferită după aceste evenimente, Rusia va fi diferită”, a scris el pe Telegram. Deripaska a fost sancționat de guvernul american în 2018 pentru legăturile sale cu Putin, în urma acuzațiilor legate de o presupusă intervenție rusă în alegerile din americane din 2016.

Mihail Fridman, Moscova, 17 septembrie 2019.

Mihail Fridman, co-fondatorul Alfa Bank, a numit invazia rusă în Ucraiona o tragedie, în timpul unei conferințe de presă. Friedman a fost sancționat de UE pe 28 februarie în legătură cu invazia din Ucraina.

Evgheni Lebedev, care deține ziarele britanice „Independent” și „Evening Standard”, a scris un articol de opinie în „Standard”, rugându-l pe Putin să oprească războiul. Lebedev are cetățenie dublă rusă și britanică și nu se află pe nici o listă de sancțiuni occidentale.