Milițiile Taliban anunță o „amnistie generală” în Afganistan

„Poză de grup”: membri ai milițiior Taliban la Ghazni, Afghanistan, 15 august 2021

Reprezentanții talibani au anunțat o „amnistie generală” pentru toți în Afganistan, în timp ce de pe aeroportul din Kabul s-au reluat zborurile militare, care evacuează diplomați și civili, străini și afgani. Mai ales afganii care au cooperat în orice fel cu forțele internaționale, de la traducători, la jurnaliști sau chiar artiști, și se tem acum de răzbunarea talibanilor, și încearcă să părăsească țara cât mai repede.

### Vezi și... ### S-a redeschis aeroportul din Kabul

Ceea ce explică și scenele haotice de luni, când mii de afgani s-au refugiat în aeroport, singurul loc din Kabul care nu era controlat de Talibani și singura cale de a părăsi Afganistanul.

Străzile din Kabul au fost liniștite la începutul zilei de 17 august, în timp ce situația de pe aeroport s-a calmat. Luni, cel puțin șapte persoane ar fi fost ucise în haos, deși nu este clar dacă au fost împușcate sau zdrobite de mulțime.

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc de urgență marți, la Bruxelles, pentru a discuta planurile de evacuare și situația în general în Afganistan.

Pe fondul temerilor răspândite că cei care lucrau pentru guvern sau organizații susținute de Vest se vor confrunta cu persecuții sub conducerea talibanilor, agenția de știri AFP a citat o declarație a grupului spunând că a emis o amnistie generală pentru toți oficialii guvernamentali și i-a îndemnat să se întoarcă la muncă cu „deplină încredere”.

Vorbind la televiziunea de stat afgană, pe care militanții o controlează acum, un membru al administrației talibane, a cerut, de asemenea, femeilor să se alăture guvernului, potrivit The Associated Press.

„Emiratul islamic nu vrea ca femeile să fie victime", a spus Enamullah Samangani, folosind termenul cu care militanții taliban definesc Afganistanul.

„Structura guvernului nu este pe deplin clară, dar pe baza experienței, ar trebui să existe o conducere pe deplin islamică și toate părțile ar trebui să se alăture”.