Bosnia-Herțegovina | Milorad Dodik, declarat câștigător al președinției după renumărarea voturilor

Liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik

Comisia Electorală Centrală din Bosnia-Herțegovina l-a declarat pe Milorad Dodik câștigător al alegerilor pentru președinția entității sârbe a țării, Republika Srpska, după renumărarea voturilor exprimate la 2 octombrie.

### Vezi și... ### Autoritățile electorale din Bosnia-Herțegovina cer renumărarea voturilor în Republica Srpska

Comisia a declarat la 27 octombrie că membrii săi au votat cu 6-1 pentru a aproba rezultatele renumărării voturilor, operațiune inițiată în urma sesizărilor privind integritatea procesului electoral, pe fondul suspiciunilor de fraudă electorală.

Dodik, care a negat acuzațiile de fraudă electorală, a fost cel mai puternic politician din Republica Srpska timp de ani de zile. El are relații apropiate cu președintele rus Vladimir Putin, în timp ce Statele Unite și Marea Britanie i-au aplicat sancțiuni pentru că ar fi încercat să submineze pacea și stabilitatea în țară. Renumărarea voturilor „a confirmat faptul că Milorad Dodik care reprezintă poporul sârb și care era în frunte... a rămas astfel cu cel mai mare număr de voturi”, a declarat Suad Arnautovic, președintele comisiei.

Procurorii și ofițerii de poliție au supravegheat renumărarea, care a avut loc la Sarajevo. MIlorad Dodik obiectase împootriva renumărării la Sarajevo, spunând că procesul electoral ar trebui să se întoarcă la Republika Srpska și că buletinele de vot nu ar trebui să mai fie numărate niciodată în capitala bosniacă.