Minciuna sau criza: ce a fost mai întâi în R.Moldova? – scrie Veaceslav Negruța, într-un articol de opinie publicat de Gazeta de Chișinău. El scrie că speranța goală nu ajută prea mult pentru o revenire grabnică la activitățile aducătoare de plusvaloare, venituri, încasări la buget și salarii mai mari. Faptul că exporturile și importurile arată absolut clar o descreștere semnificativă este un indiciu după care deducem ce urmează în următoarele 6-9 luni, explică Negruța. „Deseori rețetele proaste de gestionare a unor crize vin de la exponenții puterii, care ascund problema sub preș doar pentru a se menține pe linia de plutire, la putere. Am mai trecut prin asta. Și iar într-acolo? La aceeași greblă?”, se întreabă retoric autorul.
„Din recenta postare a Maiei Sandu ar reieși că partidul acesteia nu planifică răsturnarea Guvernului lui Chicu. Nu în decursul viitoarelor 5 luni”, scrie politologul Dionis Cenușa, citat de portalul TRIBUNA. El menționează că până la alegerile prezidențiale, opoziția va aștepta și va colecta probe împotriva lui Igor Dodon, dacă Comisia parlamentară sugerată de Platforma DA, este creată în cele din urmă. „Este fără răspuns întrebarea legată de votarea legilor fără de care cea de-a treia tranșă este imposibilă. Aceleași condiții pot deveni obstacol și pentru alte transferuri din UE, dacă acesta nu renunță la condiționalitate”, a menționat politologul, adăugând: „în realitate, PAS și Platforma DA nu au pârghii pentru a exercita presiuni eficiente asupra majorității (încă) parlamentare, pentru a îndeplini condițiile pentru finanțarea europeană”.
Ziarul de Gardă publică mai multe documente din dosarul mitei de 1,5 milioane de lei atribuită la doi procurori și trei polițiști, dosar care a zguduit opinia publică în ianuarie 2018. Materialele din cauza penală vorbesc despre o posibilă implicare a lui Ruslan Popov, pe atunci șeful celor doi acuzatori de stat, cel care, din decembrie 2019, este unul dintre adjuncții procurorului general. Popov susține, într-o declarație pentru ZdG, că „nu are nimic comun cu situația investigată în privința celor doi procurori”. Totuși, după schimbarea conducerii Procuraturii Generale, nemijlocit după promovarea lui Ruslan Popov la șefia instituției, în dosarul penal inițiat încă în 2017 lucrurile au început să ia o nouă turnură, se scrie în investigație.
Portalul Mold-Street.com a realizat un video despre microfinanțarea pe timp de pandemie. Peste 50 de mii de persoane fizice şi juridice, clienţi ai companiiilor de microfinanţare, şi-au renegociat contractele, după declanşarea coronacrizei, se menționează în material. Autoritățile afirmă că cei mai mulţi reuşesc să-şi ia o vacanţă la achitarea ratelor sau să-şi diminueze rata.
Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk a declarat pentru IPN că Uniunea Europeană este un ajutor, este „o trambulină”, care oferă posibilitatea să faci un salt mare și frumos. Însă, dacă efortul nu este făcut de sine stătător, UE nu poate prin formulă magică să schimbe situația în țară și să înlăture piedicile cu care se confruntă cetățenii, a afirmat demnitarul. Zdaniuk a menționat că ziua în care țara a devenit membră UE nu a fost un început, ci o continuitate a eforturilor făcute mai înainte. În opinia sa, Polonia nu ar fi reușit dacă înainte nu ar fi schimbat modul de gândire.
Cu prilejul Zilei Eroilor, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță a afirmat că „eroii nu mor niciodată, pentru că ei trăiesc prin noi, indiferent de condiții, situație, de pandemie, de vremelnicii, de contexte complicate”. Radio Chișinău menționează că e vorba despre omagiul adus ostașilor români care s-au jertfit de-a lungul veacurilor pe câmpul de luptă pentru țară. „Ei sunt cei fără de care viața noastră de astăzi nu ar putea fi aceasta”, a declarat Daniel Ioniță.