Mini-rezistență: Figurinele anti-război din Rusia

Această fotografie, a unui protestatar din plastilină de mărimea unei prune în fața Kremlinului, a fost postată pe un cont Instagram numit malenkiy_piket (mic protest) la 2 aprilie 2022. 

O figură anti-război în fața Gării Feroviare Finlandeze din Sankt Petersburg.
Contul de Instagram dedicat micilor proteste a fost lansat la trei săptămâni după invazia Ucrainei în februarie 2022.

Figuri anti-război în Sankt Petersburg.
Pagina a făcut apel către rușii care se opun războiului să „creeze un omuleț cu un poster din orice material” și apoi să „atașeze figura oriunde”.

Proprietarul contului de Instagram a fugit recent din Rusia și locuiește acum în Franța. El a declarat pentru RFE/RL că a început mișcarea de protest cu miniature pentru că „nu puteaâ să nu facă nimic”. 

O figură plasată lângă unul dintre canalele din Sankt Petersburg le amintește trecătorilor: "Este război. Rusia bombardează Ucraina. De ce ne luptăm?"

 

În contextul în care Kremlinul aplică pedepse cu închisoarea pe viață protestatarilor împotriva războiului, proprietarul contului de Instagram malenkiy_piket a declarat pentru RFE/RL: „Mi-a fost prea frică să fac ceva mare, așa că am decis să fac ceva mic, dar în fiecare zi”. 

Contul de protest a adunat aproape 10 000 de urmăritori pentru mesajele sale anti-război adesea emoționante.

Această pancartă, care ar fi fost îndreptată spre călătorii de la o stație feroviară pustie din Rusia, spune: „Împreună am putea opri asta, dar tu te gândești doar la tine.”

Fitilul unui mic tun arde în Ufa.

Activistul de pe rețelele sociale spune că ideea i-a venit datorită experienței sale în marketingul social media și arta contemporană. 

„Am decis să adun toată experiența mea și să creez ceva asemănător cu provocarea cu găleata cu gheață, dar cu o rutină mică zilnică pentru toată lumea”, spune el.

Figurine în fața Kremlinului, pe un pod deasupra râului Moscova. Semnul femeii spune: „Opriți uciderea copiilor.”
Rușii care amplasează în public astfel de figurine de protest ar fi aproape sigur condamnați la ani grei de închisoare dacă ar fi prinși.

O figurină a unui doctor care declară: „Nu îi vindec pe oameni ca să meargă să moară în război.”
Administratorul contului de Instagram spune: „Astăzi, în Rusia, este foarte periculos să faci artă politică” și adaugă: „Mulți dintre prietenii mei sunt în închisoare”.

O mișcare anti-război din Rusia câștigă teren pe rețelele sociale.