Ministerul Apărării dezminte că Moldova s-ar pregăti de mobilizare militară

Militari moldoveni la ceremonia dedicată celei de-a 31-a aniversări a creării Armatei naționale - 3 septembrie 2022

Ministerul Apărării anunță că informația publicată de unele surse mass-media din Federația Rusă referitor la o mobilizare militară în R. Moldova care ar urma să fie anunțată de președinta Maia Sandu este falsă.

Falsul a apărut inițial pe un canal de Telegram, WarGonzo, care ar fi gestionat de jurnalistul rus Semeon Pegov, cunoscut ca un propagandist al Kremlinului. În postare scrie că președinta Maia Sandu se pregătește să anunțe mobilizarea militară a cetățenilor, care împreună cu militarii din România, ar urma să deschidă un nou front în războiul din Ucraina pentru a opri înaintarea militarilor ruși în Nikolaev și alte localități.

Ministerul Apărării respinge aceste informații și subliniază că mobilizarea militară poate fi demarată odată cu declararea stării de asediu sau de război, ceea ce nu s-a întâmplat în R. Moldova.

Autoritățile mai precizează că mobilizarea militară este declarată de parlament la propunerea Consiliului Suprem de Securitate. Președintele poate declara mobilizare generală sau parțială, cu aprobarea legislativului. Niciuna dintre aceste proceduri nu a avut loc.

„În Republica Moldova nu este stare de asediu și nu există premise pentru declararea mobilizării”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Apărării.

De asemenea, canalul rusesc de Telegram „Zvezda” a postat luni, 3 octombrie, o înregistrare video în care președinta Maia Sandu ar vorbi cu prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmihal, despre o eventuală mobilizare militară în R. Moldova.

„Înregistrarea video este o tentativă de implicare a președintei Maia Sandu într-o manipulare de tip deep fake. Declarațiile prezentate în această falsificare nu corespund realității, fiind un trucaj prin montare de imagini și sunet”, a reacționat administrația prezidențială la imaginile video respective.

### Vezi și... ### Germania, gata să livreze Moldovei drone și alte echipamente militare