„Această declarație nu a fost niciodată lansată de Mihai Popșoi. În momentul în care ministrul face o declarație publică, aceasta este difuzată în mod transparent pe platformele de comunicare ale MAE și ale ministrului”, se spune într-o postare pe canalul de Telegram al instituției.
MAE nu a făcut precizări referitoare la conținutul „declarației false”, însă pare să fi reacționat la unele postări de săptămâna trecută pe canale anonime de Telegram, care sugerau că Chișinăul ar fi „gata să înceapă extrădarea ucrainenilor” care au fugit de armată și au ajuns în Moldova.
Postările au apărut vineri seara pe două canale Telegram conexe: „Pridnestroveț” și „Republica Găgăuză”.
Instrumentul de analiză a canalelor din Telegram „Tgstat” arată că geografia acestor canale este Federația Rusă și ele sunt citate preponderent de canale din Rusia (70%) și din Ucraina - 9,6%. Moldova nu este deloc pe listă.
Inițial, falsul a fost publicat de „Pridnestroveț”, iar trei minute mai târziu postarea a apărut și pe „Republica Găgăuză”.
O oră mai târziu, postarea a fost preluată și de canalul anonim „Odesa Tipică”, însă postarea a fost ștearsă ulterior.
- Te-ar putea interesa și: Zeci de mii de bărbați ucraineni au fugit „ilegal” de război în R. Moldova
Despre posibila întoarcere în Ucraina a bărbaților care au fugit de armată în Moldova, a vorbit săptămâna trecută ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko.
El a declarat că autoritățile ucrainene au un „anumit dialog” cu omologii lor moldoveni cu privire la întoarcerea în Ucraina a bărbaților cu vârsta de recrutare care au fugit în străinătate.
Șevcenko a spus că, în primul rând, Ucraina dorește „să rezolve problema” cetățenilor ucraineni cărora Moldova le-a refuzat azilul, dar care nu se întorc în Ucraina.
Chișinăul nu a comentat declarațiile lui Șevcenko și nu este clar dacă există astfel de discuții sau că s-ar fi ajuns la vreun consens.
La începutul lunii iulie, Europa Liberă a scris că peste 20.000 de bărbați ucraineni au intrat „ilegal” în R. Moldova, după începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022. Primul lucru pe care îl fac aceștia, ajunși în R. Moldova, este să se predea autorităților și să solicite protecție.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te