Ministerul de Externe reacționează: R. Moldova lucrează deja la restanțele față de UE

R. Moldova înregistrează rezultate mai slabe decât Ucraina și Georgia în aplicarea legislației europene, arată draft-ul raportului Comisiei Europene care evaluează gradul de îndeplinire a acquis-ului comunitar

Autoritățile de la Chișinău identifică restanțele pe care le are R. Moldova la capitolele de aderare la UE, anunță șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu. Explicația survine ca reacție la draft-ul celei de-a doua părți a raportului Comisiei Europene publicat de Europa Liberă în exclusivitate.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene mai spune, într-o postare pe Facebook, că autoritățile se mișcă „accelerat înainte” în procesul de integrare europeană și „implementează concomitent și cele nouă recomandări ale Comisiei Europene”, care au venit odată cu statutul de țară candidată.

Nicu Popescu subliniază că documentul se bazează pe răspunsurile din luna mai expediate Comisiei de autoritățile de la Chișinău și nu include progresele realizate după luna iunie. „Deficiențele administrative vehiculate sunt bine cunoscute publicului și se datorează progresului lent de integrare europeană înregistrat de fostele guvernări”, punctează șeful diplomației moldovene.

Autoritățile percep acest raport drept „o foaie de parcurs excelentă”, care prezintă starea lucrurilor în fiecare domeniu și care va ajuta autoritățile să identifice acțiunile prioritare.

Draft-ul raportului Comisiei Europene, în posesia căruia a intrat Europa Liberă înainte de a fi publicat, arată că R. Moldova are un anumit nivel de pregătire sau este abia la început de cale la cele mai multe capitole în aplicarea acquis-ului comunitar, altfel spus, a legislației europene.

### Vezi și... ### R. Moldova rămâne în urma Ucrainei și Georgiei în aplicarea politicilor UE 

Acest document, care urmează să fie publicat peste câteva săptămâni, reprezintă cea de-a doua parte a opiniei prezentate de Comisia Europeană în iunie 2022, când liderii europeni au decis să ofere statut de țări candidate la Uniunea Europeană pentru R. Moldova și Ucraina.