CSE instituie stare de alertă timpurie în sectorul gazelor naturale în legătură cu acțiunile militare din regiunea rusă Kursk

Imagine de la stația de compresare a gazelor naturale din apropiere de Sudja, regiunea Kursk, Federația Rusă.

Comisia pentru Situații Excepționale instituie starea de alertă timpurie în contextul informațiilor prezentate de către Ministerul Energiei privind riscul potențial de întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale.

Într-un comunicat de presă, Guvernul R. Moldova precizează că decizia a fost luată ca urmare a acțiunilor militare în zona punctului transfrontalier de interconectare dintre Federația Rusă și Ucraina (Sudja) pentru a asigura securitatea energetică a țării.

„Membrii Comisiei [pentru Situații Excepționale] au constatat că, în prezent, nu există întreruperi sau riscuri pentru întreruperi imediate. Instituirea alertei va oferi instituțiilor responsabile pârghiile necesare pentru o monitorizare atentă și o intervenție rapidă, în caz de necesitate”, se mai menționează în comunicat.

Tot azi, ministerul Energiei a cerut Comisiei pentru situații excepționale să instituie starea de alertă timpurie în legătură cu acțiunile militare din regiunea rusă Kursk, în apropiere de Sudja, unde se află stația de compresare a gazelor naturale care sunt livrate regiunii transnistrene a R. Moldova.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat la un briefing că situația „comportă anumite riscuri” pentru sistemul de energetic al Republicii Moldova, întrucât „pot surveni anumite restricții”.

„Toate întreprinderile din sector - și pe dimensiunea de gaze și pe cea de energie electrică - conștientizează care sunt implicațiile posibile, au anumite planuri de rezervă, inclusiv cei de la Moldovagaz, Vestmoldtransgaz, Moldelectrica, Energocom. Toată lumea este conștientă de ce se întâmplă și are anumite scenarii de reacție”, a declarat oficialul.

Oficialii de la Chișinău au declarat în repetate rânduri că Republica Moldova nu mai este dependentă de livrările de gaze de la gigantul rus Gazprom, însă regiunea transnistreană este dependentă în totalitate de acestea, inclusiv Centrala electrică de la Cuciurgan, controlată de Moscova, care asigură cea mai mare parte a necesarului de energie electrică al Republicii Moldova.

Victor Parlicov a spus că este la latitudinea Comisiei situații excepționale să declare sau nu stare de alertă timpurie, în timp ce instituțiile abilitate vor elabora „un plan de acțiuni pentru situații concrete, în funcție de ce se întâmplă”.

Ministrul a ținut să precizeze că, pentru moment, nu există „întreruperi” în livrarea gazelor naturale, „nu există situații de urgență sau vreun risc iminent pentru sistem”. Stația de compresare Sudja este una automatizată și funcționează „în regim normal”, a adăugat Parlicov.

Despre posibile riscuri în legătură cu acțiunile militare din regiunea rusă Kursk - unde de câteva zile are loc o incursiune a forțelor ucrainene - operatorul de transportare a gazelor din Ucraina a sesizat operatorul Vestmoldtransgaz din R. Moldova în seara zilei de miercuri.

În dimineața zilei de joi, ministerul Energiei a convocat o ședință cu șefii întreprinderilor din sectorul energetic pentru a discuta situația creată și „posibilitățile de intervenție”, primul pas fiind recomandarea de a institui starea de alertă timpurie, care presupune că există „un anumit risc ce este monitorizat, dar nu se intervine”, potrivit ministrului.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te