Ministerul Justiției va contesta hotărârea Judecătoriei Chișinău în privința lui Melniciuc | MAI a lansat Centrul de Justiție Familială

Ministerul Justiției va analiza Hotărârea în privința lui Oleg Melniciuc

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Ministerul Justiției informează că va analiza hotărârea pronunțată pe 9 octombrie 2023, de Judecătoria Chișinău, în privința judecătorului Oleg Melniciuc, prin care Republica Moldova trebuie să-i plătească 500.000 de lei drept prejudiciu moral, și o va contesta la Curtea de Apel Chișinău, transmite tv8.md.
  • Jurnaliștii de la tv8.md relatează și despre Ministerul Afacerilor Interne care a lansat marți, 10 octombrie, un serviciu unic, creat special pentru victimele violenței în familie și violenței sexuale. Centrul de Justiție Familială al Poliției a fost creat cu scopul de a deveni un loc al încrederii și siguranței pentru femeile și copiii care se confruntă cu situații grave de violență în bază de gen.
  • Newsmaker.md transmite că președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas va veni la Moscova, scrie rbc.ru cu referire la ambasadorul palestinian în capitala rusă, Hafiz Nofal. Cel din urmă a declarat că se așteaptă ca partea rusă să ofere detalii despre când va avea loc vizita. Deplasarea președintelui palestinian în Rusia este în stadiu de pregătire, a comunicat Hafiz Nofal, potrivit sursei.
  • Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță marți, 10 octombrie, despre trimiterea în judecată a fostului sportiv Ivan Șoltoianu pe trei capete de acuzare, pentru care riscă pedeapsa cu închisoarea de până la 20 de ani, scrie Ziarul de Gardă. Potrivit unui comunicat al PCCOCS, de comun cu acesta, pe banca acuzaților au fost trimiși și alți doi bărbați. Cea mai recentă infracțiune comisă de acesta îl vizează pe un fost deținut, care-și ispășise pedeapsa cu fostul sportiv, în penitenciarul din Cricova, în 2019.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook a devenit populară postarea portalului stiri.md despre fermierii din R. Moldova care au strâns o cantitate dublă de porumb față de anul trecut. Recoltarea este pe ultima sută de metri, iar productivitatea variază de la o zonă la alta. Agricultorii din nord au obţinut cele mai bune rezultate - peste şase tone la hectar.
  • Pe Instagram, de interes sporit din partea internauților, se bucură postarea Ziarului de Gardă, care a scris că statele Baltice, dar și Moldova, urmează să se încălzească pentru prima dată în ultimii 30 de ani fără gaze rusești, fără șantajul care venea tot de acolo și fără a susține financiar industria războiului. Cum a fost posibilă decuplarea? Cu multe dificultăți și provocări, dar lista de soluții începe de fiecare dată cu solidaritatea și cooperarea între vecini și parteneri.