Ministerul Justiției confirmă că Ilan Șor are conturile bancare înghețate în Israel. Deputatul fugar neagă informația  

Ilan Șor a fost sancționat de guvernele SUA și Marii Britanii pentru acte de corupție și pentru „complicitate, implicare și interferență” în alegerile din R. Moldova în beneficiul Federației Ruse

Autoritățile din Israel au înghețat conturile bancare ale deputatului fugar Ilan Șor. Informația a fost confirmată de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, după ce presa din România a scris despre aceasta, citând surse oficiale.

„Decizia autorităților Statului Israel a fost luată urmare sancțiunilor impuse de către SUA.”

„În cadrul dialogului pe care îl avem cu autoritățile Statului Israel, am fost informați că conturile lui Ilan Șor în Israel au fost blocate. Decizia autorităților Statului Israel a fost luată urmare sancțiunilor impuse de către SUA și pe baza intervenției autorităților Republicii Moldova pe lângă autoritățile Statului Israel”, a anunțat ministrul pe o rețea de socializare.

La scurt timp, după apariția în presă a informației cu privire la înghețarea conturilor sale din Israel, Ilan Șor a venit cu o reacție, calificând această informație drept „un fals”.

„Pentru toți acești propagandiști mincinoși, răspund cu toată responsabilitatea că nu am și nici nu am avut conturi în Israel”, a scris liderul Partidului Șor într-o postare pe Facebook.

### Vezi și... ### Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, sancționați și de Marea Britanie

Anterior, Ilan Șor a fost sancționat de către guvernele SUA și Marii Britanii pentru acte de corupție și pentru „complicitate, implicare și interferență” în alegerile din R. Moldova în beneficiul Federației Ruse. Activele deținute de acesta pe teritoriul acestor state au fost înghețate.

Într-un discurs ținut la începutul lunii decembrie, la conferința internațională anticorupție de la Washington, SUA, președinta Maia Sandu a subliniat că R. Moldova are nevoie ca alte jurisdicții să conlucreze cu organele sale de drept și că statul va progresa în lupta împotriva corupției „atunci când alte țări nu vor mai adăposti criminali fugari și bunuri furate din alte state”.

În R. Moldova, Ilan Șor a fost condamnat în primă instanță, în 2017, la 7 ani și 6 luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.