Ministerul Mediului justifică anunțul reluării exporturilor de deșeuri feroase către Moldova

Uzina Metalurgică de la Râbnița

Ministerul Mediului a explicat că scrisoarea adresată Comisiei Europene, care menționează reluarea exportului deșeurilor de metal feros către R. Moldova, este o simplă rectificare a unei greșeli intervenite cu doi ani în urmă în lista întocmită de UE, o șansă de a repune legislația europeană în concordanță cu cea autohtonă.

„În vederea asigurării corelării între legislațiile Republicii Moldova și a UE, a bunei funcționări a legislației naționale și efectuării ajustărilor în comun cu celelalte state, Ministerul Mediului a expediat o scrisoare în adresa Comisiei Europene în vederea efectuării rectificărilor la anexele vizate (III și III-A)”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului.
Regulamentul Comisiei Europene prevede expres faptul că procesarea deșeurilor exportate din UE în Republica Moldova se face doar de companii care dețin o autorizație de mediu. Această autorizație se emite de către Agenția de Mediu din Republica Moldova. Respectiv, companiile care nu se conformează nu vor putea importa și procesa anumite categorii de deșeuri, chiar dacă rectificările la Regulamentul în cauză vor fi aprobate de Comisia Europeană și exportul deșeurilor de metal feros va fi permis, se mai arată în comunicatul Ministerului Mediului, citat de IPN.

Prim-ministra Natalia Gavrilița, dar și executivul în general se confruntă în aceste zile cu un val de critici că ar fi cerut o derogare de la instituțiile Uniunii Europene ce vizează importul metalelor uzate în R. Moldova. Principalul beneficiar al acestei măsuri ar fi Uzina Metalurgică de la Râbnița, de peste Nistru, necontrolată de autoritățile constituționale.

În primă fază, șefa guvernului a explicat că „a acționat conform interesului național, care prevede protejarea pieței și crearea de oportunități în R. Moldova”.

Asociația Promo-LEX, specializată inclusiv pe monitorizarea respectării drepturilor omului în regiunea separatistă, a criticat viteza cu care executivul s-a preocupat de afaceri dubioase cu fier vechi „în condițiile evitării abordării problemelor și a cazurilor grave de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană”.