Ministerul Mediului vrea să modernizeze sistemul de monitorizare a calității aerului

În prezent, în R. Moldova sunt instalate trei stații de monitorizare automatizată a aerului - la Chișinău, Mateuți (Rezina) și la Leova.

În prezent, în R. Moldova sunt instalate trei stații de monitorizare automatizată a aerului - la Chișinău, Mateuți (Rezina) și la Leova.

Ministerul Mediului își propune să modernizeze sistemul de monitorizare a calității aerului prin procurarea a 11 stații automatizate, care vor permite colectarea datelor în timp real. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Guvern în ședința de miercuri, 12 februarie.

Potrivit ministrului Mediului, Sergiu Lazarencu, rețeaua națională de monitorizare a calității aerului va include în total 18 stații automate de monitorizare și o stație mobilă. 11 dintre acestea vor fi procurate cu sprijinul UE. Potrivit notei informative, achiziția stațiilor automate de monitorizare și crearea Rețelei integrate naționale de monitorizare a calității aerului este estimată la circa 3,4 milioane de euro.

Cu ajutorul acestora, autoritățile își propun să reglementeze două sisteme - Sistemul Național de Inventariere a Emisiilor de Poluanți Atmosferici și Sistemul Național de Monitorizare și Gestionare Integrată a Calității Aerului.

„Aceasta este o premieră pentru țara noastră. Asta va contribui la reacționarea rapidă când vor fi depășite limitele de poluare”, a spus Lazarencu în ședința Guvernului.

Ministerul Mediului spune că în prezent R. Moldova nu dispune de un sistem care să permită efectuarea măsurării calității aerului pe întreg teritoriul țării, iar sistemul actual este unul învechit și fragmentat, iar datele obținute „nu reflectă situația reală”.

Prin noile reglementări aprobate, Ministerul a stabilit că subdiviziunile teritoriale ale Agenției de Mediu vor colabora cu autoritățile publice locale pentru a elabora planuri de menținere a calității aerului, care vor presupune acțiuni ca extinderea spațiilor verzi; introducerea unor zone cu emisii reduse și limitarea accesului vehiculelor în unele zone urbane; stimularea utilizării transportului public; dezvoltarea infrastructurii pentru mașinile electrice și biciclete și altele.

În prezent, specialiștii de la Agenția de Mediu preiau manual probele, zilnic, de la 17 stații de monitorizare. Doar Chișinăul, Bălțiul, Benderul, Tiraspolul și Râbnița, fiind cele mai mari centre industriale, au sisteme de monitorizare.

În plus, în țară sunt instalate deja trei stații de monitorizare automatizată a aerului - la Chișinău, Mateuți (Rezina) și la Leova, unde este o stație de control asupra poluării transfrontaliere, instalată în cadrul unui program ce are ca scop să evalueze transferul poluanților pe distanțe mari în Europa.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te