Ministerul Sănătății propune un nou plan național pentru prevenirea hepatitei virale

În anul 2023, au fost depistate peste 2.800 de cazuri de hepatite virale, cu mai mult de 800 față de anul precedent.

Autoritățile sistemului de sănătate din Republica Moldova își propun să reducă numărul cazurilor de hepatită virală în formă acută cu 20% în următorii cinci ani. Capacitățile de testare și diagnosticare a maladiei ar urma să fie consolidate, în timp ce incidența cazurilor este în creștere.

Prevederile se regăsesc în noul program național de combatere a hepatitelor virale de tip B, C și D pentru anii 2024-2028, propus spre consultări publice până pe data de 22 august.

Potrivit documentului, autoritățile își propun în următorii cinci ani:

- să reducă cu 20% numărul cazurilor de hepatite virale forme acute. Pentru atingerea acestui deziderat, autoritățile își propun să promoveze activități de profilaxie și de prevenire a riscurilor de îmbolnăvire; să asigure vaccinarea împotriva hepatitei virale B a persoanelor expuse și cu risc sporit de infectare, dar și să reducă riscul transmiterii de la mamă la copil a hepatitei virale B.

- să asigure accesul populației la testarea și diagnosticul de laborator a hepatitelor virale B, C și D. Pentru aceasta, autoritățile își propun să creeze un laborator național de referință în hepatitele virale la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) și să extindă arealul de testare a hepatitelor virale (centre de sănătate, spitale și organizațiile societății civile).

- să includă în tratamentul antiviral 50% din numărul de persoane diagnosticate cu hepatita virală B, și care sunt eligibile, și 90% din persoanele diagnosticate cu hepatita virală C. În acest sens, va fi creat un registru național electronic al pacienților cu hepatite virale B, C și D. Totodată, persoanele cu hepatite virale vor fi asigurate cu consiliere post-testare și consiliere privind daunele alcoolului și conexiunea cu programele de tratament ale alcoolismului.

Bugetul estimativ al implementării programului este de aproximativ 226 de milioane de lei.

În anul 2023, au fost depistate peste 2.800 de cazuri de hepatite virale, cu mai mult de 800 față de anul precedent, ceea ce reprezintă o creștere de peste 30%, conform datelor ANSP. În total, peste 75 de mii de persoane suferă de hepatită cronică și peste nouă mii - de ciroză hepatică, în R. Moldova.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te