De la Kiev, la Moscova: prima vizită în Rusia a ministrei de externe germane

Annalena Baerbock, ministra de externe de la Berlin

Noua ministra de externe a Germaniei, Annalena Baerbock, efectuează la 18 ianuarie prima sa vizită la Moscova de când a preluat funcția în luna decembrie. Vizita are loc pe fundalul tensiunilor ridicate între Rusia și Occident cauzate de masarea de trupe ruse la granițele Ucrainei și de cererea Moscovei ca Occidentul să accepte noi înțelegeri privind securitatea europeană.

Vizitând cu o zi mai devreme Kievul, Baerbock a declarat că diplomația este „singura cale” de a rezolva impasul tensionat dintre Moscova și Occident, avertizând Rusia că va plăti un „preț ridicat” dacă va lansa un atac asupra statului vecin.

### Vezi și... ### Rusia a declarat personae non gratae doi diplomați germani

Darea în folosință a conductei de gaze Nord-Stream 2, prin care Rusia și-ar dubla exportul în Germania pe căi care ocolesc Ucraina și alte țări est-europene, este o altă chestiune stringentă în relația Berlinului cu Moscova. Conducta a fost finalizată astă toamnă, dar Baerbock a spus după preluarea funcției de ministră că gazoductul ar putea să nu fie pornit deloc, dacă Rusia atacă Ucraina.

### Vezi și... ### Autorizarea Nord Stream 2 – mai așteaptă până la vară