„La viitoarea reuniune a miniștrilor de externe ai NATO, vom transmite clar părții americane că nu trebuie să intrăm în jocul tacticilor de tergiversare ale lui Putin”, a spus Baerbock într-o declarație făcută publică după sosirea sa în capitala ucraineană, în dimineața de 1 aprilie.
Miniștrii de externe ai NATO urmează să se întâlnească la Bruxelles, pe 4 și 5 aprilie.
Baerbock face parte din guvernul la final de mandat al cancelarului Olaf Scholz, iar vizita sa la Kiev este una de rămas bun. Șefa diplomației germane a spus că discuțiile între Rusia și Statele Unite s-ar afla în acest moment în „impas”, așa încât un sprijin necondiționat pentru Ucraina este în acest moment mai important ca oricând.
Declarația ei de sprijin pentru Ucraina survine după ce președintele american, Donald Trump, a spus că președintele ucrainean, Volodimir Zelenski „va avea probleme mari”, dacă renunță la un acord cu Statele Unite despre exploatarea comună a zăcămintelor minerale ale Ucrainei.
- Te-ar putea interesa și: Ce prevede noua propunere despre minerale făcută de SUA Ucrainei și de ce a cauzat critici la Kiev
O implicare americană ar fi, după Trump, o garanție suficientă pentru Ucraina că nu va mai fi atacată de ruși, iar altă garanție de securitate nu există pentru că în NATO, a spus el, Ucraina „nu va fi niciodată”.
Dar Trump care a avut o abordare conciliantă față de Rusia până acum, l-a avertizat duminică și pe Putin cu sancțiuni în comerțul cu produse petroliere, dacă Rusia va împiedica oprirea focului în Ucraina.
„Dacă ajung la concluzia că e vina Rusiei, voi impune tarife vamale secundare pe tot petrolul care vine din Rusia”, a spus Trump, explicând: „Asta înseamnă că, dacă cumperi petrol din Rusia, nu mai poți face afaceri în Statele Unite”.
În declarația de marți de la Kiev, ministra de externe a Germaniei care a avut funcția încă de la începutul invaziei rusești în Ucraina în februarie 2022, a spus că Moscova „simulează disponibilitate pentru negocieri, dar nu se abate nici măcar un milimetru de la obiectivele sale”.
„Nu trebuie să ne lăsăm orbiți de Putin”, a spus Baerbock la Kiev, „pentru că a sugera pacea nu înseamnă pace”.
Probabil va fi și ultima sa vizită în actuala funcție în capitala ucraineană pentru că Germania urmează să aibă un nou guvern de coaliție după alegerile parlamentare din februarie.
Imediat după Kiev, Baerbock este așteptată la Chișinău pe 2 aprilie. Nici autoritățile germane, nici cele moldovene nu au precizat imediat detalii din agenda vizitei.
Dar Baerbock a fost nominalizată pentru funcția de președintă a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.
După Reuters și DPA
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te