O nouă vizită europeană la Chișinău cu 5 zile până la referendum

Delegația se va întâlni cu premierul Dorin Recean și cu ministrul afacerilor externe, Mihai Popșoi.

Miniștrii de externe ai țărilor nordice și baltice vor întreprinde o vizită în Republica Moldova marți, 15 octombrie, cu puține zile înaintea alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional privind relațiile cu UE.

La Chișinău, miniștrii țărilor nordice și baltice își vor exprima sprijinul pentru „reformele din Moldova” și reziliența acesteia față de „intensificarea atacurilor hibride”. Totodată, ei vor împărtăși experiența țărilor lor în privința relațiilor strânse și a calității de membru al Uniunii Europene, precizează un comunicat de presă al guvernului Suediei.

„În timp ce Moldova se pregătește să decidă cu privire la viitorul său, țările nordice și baltice susțin ferm dreptul tuturor moldovenilor de a face o alegere liberă și independentă. În calitate de țări relativ mici, orientate spre export, situate în apropierea sau de-a lungul frontierei de est a UE, avem informații importante de împărtășit despre UE. Sperăm că experiențele noastre îi vor ajuta pe moldoveni să ia o decizie bazată pe fapte, nu pe temeri”, a declarat Maria Malmer Stenergard, ministrul suedez al afacerilor externe și coordonator al formatului de cooperare nordică și baltică.

Delegația se va întâlni cu premierul Dorin Recean și cu ministrul afacerilor externe, Mihai Popșoi, pentru a discuta despre procesul de aderare a Moldovei la UE și noi domenii de cooperare. Țările nordice și baltice au alocat resurse semnificative în sprijinul reformelor din Moldova, al eforturilor de consolidare a instituțiilor democratice, a securității energetice și a asistenței umanitare. În 2023, acest sprijin s-a ridicat la 128,4 de milioane de euro, notează sursa citată.

Miniștrii urmează să viziteze mai multe regiuni din Moldova, unde vor împărtăși publicului experiențele lor cu privire la UE.

Țările nordice și baltice s-au angajat, de asemenea, să consolideze reziliența Moldovei față de intensificarea atacurilor hibride înainte de referendum, precum și în fața consecințelor umanitare și economice semnificative ale războiului din Ucraina.

Potrivit comunicatului oficial, în timpul vizitei, delegația va semna un memorandum de înțelegere cu privire la consolidarea capacităților instituționale ale Republicii Moldova. Memorandumul vizează cooperarea, coordonarea și schimbul de informații, inclusiv sprijinul pentru modernizarea sălii de monitorizare a situației din cadrul ministerului moldovean al Afacerilor Externe. (R.B.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te