La discuțiile din capitala Arabiei Saudite au participat delegații conduse de Serghei Lavrov, ministrul de Externe veteran al Federației Ruse, și Marco Rubio, secretar de stat american instalat în funcție de numai câteva săptămâni.
După discuțiile care au durat patru ore și jumătate, administrația Trump a spus că a căzut de acord cu Rusia să poarte și alte convorbiri pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
„SUA și Rusia au învățat să se asculte reciproc din nou”, a spus un membru al delegației ruse, anume Kiril Dimitriev, șeful fondului de investiții al Rusiei, iar un alt reprezentant al Kremlinului - că discuții despre Ucraina „vor avea loc la timpul potrivit”.
Departamentul de Stat SUA a spus că Lavrov și Rubio au căzut de acord să discute mai departe despre cooperarea în „chestiuni geopolitice de interes comun”.
Nu s-a anunțat nici vreo dată pentru o întâlnire între președintele SUA, Donald Trump, și cel rus, Vladimir Putin, care au vorbit recent la telefon.
„Un apel telefonic urmat de o întâlnire nu este suficient pentru a stabili o pace durabilă”, a declarat Tammy Bruce, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, după întâlnirile din Arabia Saudită.
Diplomații americani au mai spus că se vor forma „echipe” de negociatori pentru rezolvarea conflictului din Ucraina.
În campania electorală, Trump promitea să rezolve conflictul din Ucraina în 24 de ore, dar apoi echipa sa a relativizat acest termen.
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a spus că oficialii au convenit să creeze o echipă la nivel înalt care să sprijine discuțiile de pace cu Ucraina și să exploreze „oportunități economice și de investiții care vor apărea în urma încheierii cu succes a conflictului din Ucraina”. De asemenea, s-au înțeles să restabilească personalul ambasadelor din cele două țări după numeroase expulzări reciproce.
El a subliniat că discuțiile au marcat începutul unei conversații și că trebuie depuse mai multe eforturi pe viitor.
Secretarul de stat american, Marco Rubio, și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la discuțiile de la Palatul Diriyah, din Riad, din 18 februarie 2025. Între ei, consilierul prezidențial rus, Iuri Ușakov.
Lavrov: Fără soldați NATO, indiferent sub ce steag
Vorbind cu reporterii după întâlnire, primul contact la nivel înalt între Moscova și Washington de la începutul invaziei din Ucraina, ministrul rus de Externe a declarat că conversația a fost „foarte utilă”.
„Nu ne-am ascultat doar, ci ne-am auzit reciproc, și am motive să cred că partea americană a înțeles mai bine poziția noastră”, a spus Serghei Lavrov.
El a mai declarat că Rusia a transmis Statelor Unite că se opune ca orice membru NATO să trimită trupe în Ucraina ca parte a unei încetări a focului, fie sub un steag național, fie sub cel al Uniunii Europene, afirmând: „Acest lucru este inacceptabil pentru noi, desigur”.
Discuțiile din capitala saudită, a scris Reuters, au subliniat ritmul rapid al eforturilor SUA de a opri conflictul, la mai puțin de o lună după ce președintele Donald Trump și-a preluat mandatul și la șase zile după ce a vorbit la telefon cu președintele rus, Vladimir Putin.
Liderii ucraineni și europeni sunt însă îngrijorați de faptul că Trump ar putea încheia o înțelegere pripită cu Moscova, care să ignore interesele lor de securitate, să recompenseze Rusia pentru invadarea vecinului său și să-l lase pe Putin liber să amenințe Ucraina sau alte țări în viitor.
Criticii spun că echipa lui Trump, excluzând aderarea Ucrainei la NATO și spunând că dorința Kievului de a-și recâștiga toate teritoriile pierdute este o iluzie, a făcut concesii majore în avans. Oficialii americani spun că nu fac decât să recunoască realitatea.
Volodimir Zelenski și-a anulat o vizită în Arabia Saudită
Aflat în vizită la Ankara, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a amânat marți, până pe 10 martie, o vizită pe care urma să o aibă miercuri în Arabia Saudită, în cadrul unui turneu în Orientul Mijlociu, sugerând că a dorit să evite „coincidența” cu discuțiile dintre SUA și Rusia.
„Nu am fost invitați la această întâlnire ruso-americană în Arabia Saudită. A fost o surpriză pentru noi, și cred că pentru mulți alții la fel”, a mai spus Zelenski în cea mai aspră declarație din ultimele zile despre tacticile de negociere ale administrației Trump.
El a repetat ceea ce a mai spus în ultimele zile că „decizii despre cum să fie oprit războiul din Ucraina nu pot fi luate fără Ucraina și nici nu pot fi impuse condiții”.
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a spus într-o conferință de presă comună cu Zelenski că „o gazdă ideală pentru posibilele discuții dintre Rusia, Ucraina și America în viitorul apropiat” ar fi chiar țara sa, Turcia, iar liderul ucrainean a spus că discuții menite să pună capăt războiului ar trebui să fie „corecte” și să implice „Europa în sens larg”, inclusiv UE, Marea Britanie și Turcia.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te