Ministru de externe, Nicu Popescu, a purtat, imediat după învestire, discuții cu omologii săi de la București și Kiev

Nicu Popescu, imagine de arhivă

Viceprim-ministrul, ministru al afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a purtat, imediat după învestire, o convorbire telefonică cu Bogdan Aurescu, ministru al afacerilor externe al României, dar și cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba. Oficialul român a lansat o invitație șefului diplomației Chișinăului de a efectua o vizită la București, acceptată de ministrul moldovean, informează agenția IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de la Chisinau, în cadrul discuțiilor cu ministrul român a fost convenită accelerarea implementării proiectelor bilaterale prioritare și identificarea noilor oportunități care să răspundă̆ necesitaților concrete ale cetățenilor, în baza Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Ministrul Popescu a menționat că preluarea experienței și expertizei României în materie de integrare europeană, realizarea proiectelor comune în domeniul infrastructurii energetice, transportului și comunicațiilor va apropia și mai mult Republica Moldova de Uniunea Europeană.

Totodată, vicepremierul a mulțumit demnitarului român pentru asistența consistentă oferită în combaterea pandemiei de COVID-19, România fiind în plan bilateral cel mai mare donator de vaccinuri pentru Moldova. La rândul său, ministrul Bogdan Aurescu a reafirmat sprijinul consecvent al României pentru agenda europeană a Republicii Moldova.

În cadrul discuțiilor cu ministrul afacerilor externe din Ucraina, Dmitro Kuleba, au fost abordate elemente-cheie de pe agenda de cooperare, fiind menționată deschiderea Republicii Moldova de a intensifica activitatea în cadrul parteneriatului strategic cu Ucraina, inclusiv în domeniul integrării europene în formatul Trio asociat – Republica Moldova, Georgia, Ucraina și de a consolida dialogul politic la toate nivelurile.

Miniștrii de externe au stabilit drept priorități comune pentru perioada imediat următoare, și anume: implementarea proiectelor de infrastructură, cooperarea în domeniul energetic și intensificarea schimburilor comercial-economice. Cei doi oficiali au efectuat, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la situația din estul Ucrainei. Nicu Popescu a repetat poziția Republicii Moldova de susținere fermă a suveranității, independenței și integrității teritoriale a Ucrainei în strictă conformitate cu frontierele internațional recunoscute.