Ministrul Agriculturii îndeamnă fermierii afectați de secetă să voteze la referendum. Agricultorii îi cer demisia

O plantație de porumb afectată de secetă.

Asociația „Forța Fermierilor” a solicitat demisia ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, fiind nemulțumiți de îndemnul lui către agricultori să voteze „pro” la referendumul privind aderarea la UE dacă vor subvenții pentru terenurile afectate de calamități naturale.

Solicitarea a fost făcută pe 1 august, la o zi după ședința ministrului Bolea cu șefii direcțiilor agricole raionale la care s-a discutat inclusiv despre evaluarea pagubelor provocate de calamități naturale și propunerea agricultorilor ca ministerul să ofere compensații „la hectar” pentru terenurile afectate.

Bolea a spus că subvențiile la hectar sunt alocate în țările membre ale Uniunii Europene, iar R. Moldova ar putea și ea oferi un asemenea sprijin numai după ce va deveni membră a UE.

În continuare, adresându-se unui responsabil raional pentru agricultură, ministrul i-a sugerat să-i îndemne pe fermieri să voteze la referendumul din toamnă privind aderarea la UE.

„Atunci, apelul dumneavoastră către toți agricultorii: pe data de 20 octombrie - asta este declarație politică și vă rog să o rețineți -, ieșim masiv la referendum, votăm și apropiem intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Și atunci vom vorbi de subvenții la hectar”, a spus oficialul.

Vladimir Bolea a accentuat că face această declarație în calitate de ministru al Agriculturii și vicepreședinte al partidului de guvernare PAS.

Ministrul Agriculturii și Industrie Alimentare, Vladimir Bolea.

Oficialul susține că, în prezent, pentru a plăti subvenții la hectar, R. Moldova ar avea nevoie de circa 350 milioane de euro, bani pe care ministerul nu i-ar avea.

În replică, asociația „Forța Fermierilor” a declarat că Bolea, în loc să se promoveze măsurile de redresare a sectorului agricol afectat de calamități, este preocupat „de PR politic și agitație electorală”.

Fermierii consideră că declarația ministrului este un „șantaj” pentru că accesarea fondurilor europene pentru agricultură nu depinde de rezultatele referendumului „fără mare valoare juridică”, ci de „prioritizarea” agriculturii în cadrul negocierilor de aderare la UE.

Pe 25 iulie, legislativul a creat o comisie specială pentru a găsi soluțiile necesare pentru depășirea crizei din sectorul agricol, cauzate de condițiile meteorologice din primăvara și vara acestui an.

Dar comisia nu va rezolva imediat problemele agricultorilor afectați. Comisia se va ocupa, în următoarele trei luni, de audierea reprezentanților instituțiilor cu atribuții în sectorul agricol, iar ulterior va trebui să prezinte Parlamentului un pachet de măsuri pentru a depăși criza din domeniul agricol.

Comisia a fost formată după ce „Forța Fermierilor” a cerut declararea stării de urgență în agricultură la nivel de țară în legătură cu arșița, temperaturile record și fenomenele climaterice extreme din vara acestui an.

Totodată, agricultorii au cerut autorităților să apeleze la sprijinul Uniunii Europene și al organizațiilor internaționale pentru obținerea unui „suport financiar rapid pentru stabilizarea situației”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te