Ministrul Agriculturii invită fermierii la discuții | Medicamente gratuite pentru pacientele cu cancer mamar

Moldova- Farmers' protest in the Great National Assembly Square-Agriculture-June 20, 2023

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Agricultorii au fost invitați la discuții de către ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Întrevederea urmează să aibă loc vineri, 17 noiembrie, transmite Radio Chișinău. Asociația Fermierilor a anunțat că merg la ședință cu „proiectul deciziei Comisiei Situației Excepționale, care, dacă va fi adoptat, poate salva foarte mulți fermieri micro, mici și mijlocii de faliment”. Potrivit unui comunicat de presă, proiectul prevede un moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea procesului de insolvabilitate în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, precum și altă modalitate de folosire a Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului rural pentru anul 2024. Anterior, Asociația Forța Fermierilor împreună cu Federația Națională a Fermierilor au anunțat că vor organiza începând cu 21 noiembrie, proteste masive.
  • Persoanele care au cancer mamar vor beneficia în premieră de medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală, începând cu 1 ianuarie 2024, scrie zdg.md. Medicamentele cu denumirea comună internațională anastrozolum și tamoxifenum vor fi prescrise de către medicul oncolog sau de familie, în baza indicației medicului specialist în oncologie. Preparatele vor putea fi ridicate gratuit din orice farmacie contractată de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM).
  • TV8 scrie că judecătoarea Valentina Garabagiu va sta 30 de zile în arest preventiv în penitenciar. Decizia a fost luată de Judecătoria Bălți. Magistratul Curții de Apel Mihai Diaconu a fost plasat sub control judiciar pe un termen de 60 de zile. Procurorii au cerut 30 de zile de arest la domiciliu, însă solicitarea nu a fost acceptată. Cei doi magistrați au fost reținuți la 14 noiembrie fiind bănuiți de trafic de influență și de corupere pasivă.
  • Centrul municipal pentru persoanele fără domiciliu stabil activează non-stop în lunile de iarnă, comunică Moldpres. Capacitatea Centrului este de 100 de locuri, iar la necesitate instituția poate să primească până la 150 de persoane. În centru, oamenii fără adăpost beneficiază de hrană caldă, de 3 ori pe zi, precum și de îmbrăcăminte, încălțăminte și produse de igienă. Potrivit municipalității, beneficiarii sunt aduși la Centru de către reprezentanții poliției, prin îndreptare de la Direcțiile asistență socială de sector, din spitale, ca urmare a informării în teritoriu sau vin singuri. La Centrul de găzduire sunt adăpostiți în prezent și 30 de persoane cu dizabilități, dintre care unii nu se pot deplasa, iar alții au nevoie de îngrijiri paliative

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook este populară postarea tv8.md în care se spune că circulația banilor în numerar va fi limitată. Guvernul a aprobat un proiect de lege ce impune restricții atât persoanelor fizice, cât și juridice. Autoritățile susțin că în acest fel se încearcă reducerea fenomenului corupției, evaziunii fiscale și a concurenței neloiale. Deși patronatele au avut anumite rezerve, premierul a insistat ca procesul să fie inițiat și perfecționat pe parcurs.
  • Și pe Instagram s-a bucurat de atenția internauților o postare a tv8.md despre spitalizarea interpretului Ion Suruceanu. Colegii săi din lumea muzicii și-au exprimat solidaritatea și fac apel la rugăciuni pentru a sprijini familia maestrului în aceste momente dificile.