Ministrul britanic de externe se întâlnește cu Lavrov la Moscova, în timp ce Rusia începe exerciții militare în Belarus

Liz Truss

Ministrul britanic de externe Liz Truss se întâlnește cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, la Moscova, pe 10 februarie, în cadrul unei noi runde de diplomație intensă menită să reducă tensiunile provocate de consolidarea trupelor rusești în apropierea Ucrainei, pe care Occidentul o suspectează a fi preludiul unei invazii.

Premierul britanic Boris Johnson urmează să se deplaseze la Varșovia și la Bruxelles pentru consultări cu președintele polonez Adrezej Duda și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, iar cancelarul german Olaf Scholz se va întâlni cu liderii țărilor baltice la Berlin.

În timp ce liderii europeni încearcă să caute modalități de dezamorsare a crizei, Moscova și Minskul au început joi, 10 februarie, exerciții militare comune de 10 zile, în cadrul cărora aproximativ 30.000 de soldați ruși se vor deplasa în Belarus, pe fondul temerilor că ar putea fi folosiți într-o invazie în Ucraina.

Tot pe 10 februarie, Ucraina a început, de asemenea, exerciții militare anunțate anterior, ca răspuns la exercițiile rusești din Belarusul vecin.

La sosirea în capitala rusă, miercuri seara, Truss a postat un mesaj pe Twitter: „Sunt la Moscova, pentru a mă întâlni cu ministrul de externe Lavrov și a clarifica faptul că Rusia trebuie să își retragă imediat forțele și să respecte suveranitatea Ucrainei sau se va confrunta cu consecințe grave”.