Ministrul de Externe de la București, în vizită la Chișinău „pentru a reconfirma sprijinul României pentru R. Moldova” 

La Chișinău, Bogdan Aurescu a venit la invitația ministrului moldovean de Externe, Nicu Popescu. Oficialul român a mai avut întrevederi cu președinta Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele parlamentului, Igor Grosu.  

În vizita sa oficială de două zile la Chișinău, șeful diplomației de la București, Bogdan Aurescu, a declarat că România va găsi „soluțiile necesare pentru a face față tuturor provocărilor cu care se confruntă R. Moldova”.

### Vezi și... ### Bogdan Aurescu: România nu are informații despre riscurile unei invazii ruse în R. Moldova

În conferința de presă susținută alături de omologul său moldovean, Nicu Popescu, Aurescu a subliniat că R. Moldova resimte consecințele războiului Rusiei în Ucraina, inclusiv în plan energetic. El crede că este nevoie de măsuri pe termen lung pentru a garanta securitatea energetică a R. Moldova, amintind necesitatea finalizării la timp a liniei de conectare electrică Isaccea-Vulcănești-Chișinău.

România acordase 10 milioane de euro pentru a atenua efectele crizei energetice a Republicii Moldova mai devreme în acest an, iar la sfârșitul lui noiembrie a transferat un nou sprijin bugetar direct de 340.000 de euro.

Ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, a spus că fiecare cetățean al R. Moldova beneficiază într-un fel sau altul de sprijinul oferit de România, iar pe lângă proiectele în derulare, autoritățile de la București ajută R. Moldova în vreme de criză energetică cu gaze naturale, păcură, combustibil și lemne de foc. Chișinăul speră la ajutorul României și al partenerilor din vest pentru a-și consolida sistemul de apărare, dar și în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

România, de altfel, promite să se implice activ la nivel european și mondial ca să mobilizeze asistență pentru R. Moldova și va ajuta Chișinăul să organizeze reuniunea Comunității Politice Europene de anul viitor.