Potrivit agenției ruse de știri TASS, Szijjártó a menționat înaintea discuțiilor că Ungaria continuă să primească gaze rusești, care ar constitui peste jumătate din consumul ei, iar în 2023 a primit prin conducta TurkStream 5,6 miliarde de metri cubi de gaze rusești.
Szijjarto, a cărui țară este considerată cea mai bună prietenă a Rusiei în UE, a publicat vineri pe Facebook imagini cu sediul de oțel și sticlă al concernului Gazprom din „capitala de nord” rusă și un video în care explică „pragmatismul” politicilor economice ale regimului premierului Viktor Orban.
„E nevoie de curaj să spui așa ceva în Europa, azi, dar Ungaria este mulțumită de cooperarea energetică cu Rusia, care asigură securitatea alimentară a țării”, a scris șeful diplomației ungare.
Țările din UE și-au redus dramatic dependența energetică de Rusia, mai ales după ce ea a invadat Ucraina în februarie 2022, dar câteva, în primul rând Ungaria și Slovacia, continuă să importe atât gaze, cât și petrol de la ruși.
Vizita lui Szijjártó la St. Petersburg vine tocmai când țara sa deține președinția prin rotație a Uniunii Europene. Politicile pro-ruse ale premierului Viktor Orban, care a mers în iulie la Moscova într-o autoproclamată „misiune de pace” pentru Ucraina, au făcut ca miniștrii de Externe din UE să rupă cu tradiția de a-și ține prima ședință a sezonului în țara-președintă, întâlnindu-se joi la Bruxelles, nu la Budapesta.
Șeful diplomației maghiare a numit decizia „infantilă” și a spus că este bucuros că lasă rolul său de președinte al reuniunii altcuiva, ca să nu trebuiască să prezideze deciziile „periculoase” ale colegilor săi, de pildă în privința Ucrainei.
Budapesta se opune ajutorării militare a Ucrainei, ca și primirii ei în NATO și în Uniunea Europeană.
Mulți lideri din alte țări ale UE au spus că va trebui găsită o modalitate de a pune capăt veșnicei obstrucții maghiare în asemenea chestiuni. Unii europarlamentari au cerut vara aceasta excluderea Ungariei din Spațiul Schengen după ce Budapesta a pus la punct o schemă care permite acordarea de vize rușilor și belarușilor, fără prea mari verificări de securitate.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te