Ministrul de externe Nicu Popescu așteptat la Moscova

Ministrul de externe Nicu Popescu, Chișinău, 9 noiembrie 2021

Ministrul moldovean de externe Nicu Popescu urmează să plece la Moscova, pentru convorbiri cu șeful diplomației ruse Sergei Lavrov.

Nu este prima vizită în Rusia a unui oficial moldovean din noul guvern – au mai fost vicepremierul Andrei Spînu și deja fostul vicepremier Vladislav Kulminski, dar prima a lui Nicu Popescu în acest al doilea mandat al său la cârma politicii externe moldovene.

Vizita fusese anunțată înainte de declanșarea la Chișinău a crizei energetice, încheiată la sfârșitul lunii octombrie cu semnarea unui nou contract pe cinci ani cu Gazprom care a dus la majorarea prețului la gaze, cel puțin în noiembrie, cu 140%.

Moldova, Evoluția prețului la gaze în ultimii 10 ani, 1 noiembrie 2021

Totodată s-a decis ca Rusia și R. Moldova să organizeze până la sfârșitul lunii noiembrie o conferință interguvernamentală la care să se discute relații celor două țări în domeniul energetic și datoria de peste 700 de milioane de dolari, pe care – potrivit Gazprom – ar avea-o numai malul drept al Nistrului, la gaze.

### Vezi și... ### Cronica unei viitoare vizite: Nicu Popescu la Moscova

Datoria ar urma să fie analizată de un audit externe și restructurată. Până atunci, deci cel puțin un an, R. Moldova amână aplicare prevederilor din pachetul 3 energetic al Uniunii Europene, pe care a convenit să-l aplice și care prevede despărțirea furnizorului de gaze de transportor , în cazul Moldovei, același Gazprom.