Ministrul de Externe ucrainean, într-o vizită-surpriză la Chișinău 

Șeful diplomației R. Moldova, Nicu Popescu, l-a primit în vizită pe omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, 27 aprilie 2023

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, s-a aflat într-o vizită neanunțată în R. Moldova, unde s-a întâlnit cu președinta Maia Sandu, cu premierul Dorin Recean și cu șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu.

Aceasta este prima vizită a unui oficial ucrainean de rang înalt la Chișinău de la începutul invaziei ruse asupra Ucrainei, declanșată în februarie 2022.

De la începutul războiului, oficialii de la Chișinău și Kiev au avut numeroase interacțiuni online și în afara Republicii Moldova, în Ucraina și la diverse foruri internaționale.

Potrivit unui comunicat de presă al Președinției, Maia Sandu și Dmitro Kuleba au discutat despre situația din Ucraina și provocările de securitate din regiune. Președinta a menționat că R. Moldova susține planul de pace al Ucrainei și că pledează pentru crearea unui tribunal internațional care să investigheze și să pedepsească atrocitățile agresiunii ruse. Cei doi au discutat și despre susținerea reciprocă a reformelor necesare integrării europene a R. Moldova și Ucrainei.

Kuleba a avut o întrevedere și cu omologul său moldovean, Nicu Popescu. O fotografie publicată pe pagina de Twitter îi surprinde pe cei doi pe una din străzile centrale din Chișinău. Popescu a scris că R. Moldova condamnă ferm agresiunea Rusiei și sprijină pe deplin independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. El a mai spus că R. Moldova este alături de Ucraina și își dorește justiție pentru crimele de război comise în Ucraina.

Cei doi miniștri de Externe au discutat despre consolidarea cooperării în domeniul infrastructurii feroviare și în sectorul energetic, inclusiv diversificarea, cu ajutorul Ucrainei, a surselor de electricitate pentru R. Moldova.

Ultima oară, președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu oficiali ucraineni, pe 31 martie 2023, când a participat la comemorarea unui an de la atrocitățile de la Bucea, împreună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și șefii altor state și guverne europene.

### Vezi și... ### Ucraina comemorează un an de la masacrul de la Bucea