Ministrul sârb al Educației demisionează după atacul armat de la o școală din Belgrad

Branko Ruzic a demisionat din funcția de ministru sârb al educației, în urma atacul armat dintr-o școală belgrădeană (foto arhivă)

Ministrul educației din Serbia, Branko Ruzic, a anunțat pe Twitter că și-a prezentat demisia prim-ministrului Ana Brnabic, în urma împușcăturilor în masă de la o școală din Belgrad, în urma cărora au murit opt elevi și un agent de securitate.

„La finalul a trei zile de doliu național, ca om responsabil și educat, profesionist în îndeplinirea tuturor îndatoririlor publice pe care le-am primit, ca părinte și cetățean al Serbiei, am luat singura decizie rațională și onorabilă în aceste circumstanțe”, a declarat Ruzic pe 7 mai, referindu-se la împușcăturile care au avut loc pe 3 mai.

Ruzic, care a exprimat condoleanțe familiilor victimelor, a declarat că va purta cu el imaginile dramatice ale evenimentelor de la școală pentru tot restul vieții.

### Vezi și... ### Adolescentul arestat după atacul armat din Belgrad va fi plasat într-o clinică de psihiatrie

Ruzic este un oficial al Partidului Socialist din Serbia, partener de coaliție al Partidului Progresist Sârb aflat la putere, condus de președintele Aleksandar Vučić.

Anunțul a fost făcut în timp ce sârbii șocați de incident îi deplângeau pe cei uciși la școală și după o a doua împușcătură în masă, separată, care a avut loc a doua zi și care a ucis alte opt persoane și a stârnit apeluri din partea opoziției pentru demisia guvernului.

Un marș de protest este programat pentru data de 8 mai la Belgrad.

Autoritățile consideră că suspectul în vârstă de 13 ani - identificat după inițialele K.K. - în primul atac armat în masă într-o școală din țară a folosit două arme deținute de tatăl său pentru a ucide opt colegi și un agent de securitate și pentru a răni grav alți șase elevi și un profesor la Școala Elementară Vladislav Ribnikar din Belgrad, la 3 mai.

### Vezi și... ### Opt copii și un agent de securitate, uciși într-un atac armat la o școală din Belgrad

El se află în arest în cadrul unei evaluări psihiatrice, iar tatăl său a fost reținut pentru o perioadă de până la 30 de zile. Tânărul se află sub vârsta răspunderii penale în Serbia.

Televiziunea de stat a declarat la 6 mai că suspectul din a doua serie de împușcături, identificat ca fiind un bărbat de 21 de ani cu inițialele U.B., a recunoscut că a folosit o pușcă automată și un pistol în timpul a ceea ce autoritățile descriu ca fiind un atac parțial aleatoriu în jurul localităților Mladenovac și Smederevo, în afara Belgradului, la 4 mai.

### Vezi și... ### Opt morți într-un al doilea atac armat în masă în Serbia. Ucigașul a fost capturat

Radioteleviziunea Serbiei (RTS) a citat informații de la Parchetul superior din Smederevo, potrivit cărora U.B. a declarat, de asemenea, că printre motivele sale se numără și terorizarea comunității.

Opt persoane au fost ucise și alte 14 au fost rănite în acel schimb de focuri de armă.

Ministerul de Interne a publicat o înregistrare video cu arestarea suspectului adult în orașul Kragujevac din centrul Serbiei, la începutul zilei de 5 mai, după o intensă vânătoare de oameni.

Aceste împușcături în masă au stârnit indignare la aproape trei decenii de la conflictele sângeroase care au urmat destrămării Iugoslaviei, într-o țară și o regiune în care numărul de arme de foc aflate în posesia persoanelor particulare rămâne ridicat.

Vučić și aliații săi de la guvernare au răspuns cu promisiuni de a impune noi controale asupra accesului și posesiei de arme de foc, în special a armamentul de calibru mic.

Ministerul de Interne a declarat pe 4 mai că vor fi efectuate controale extinse „pentru a determina dacă proprietarii păstrează armele în conformitate cu reglementările în vigoare, separat de muniție și încuiate în dulapuri și seifuri adecvate”.