Ministrul ucrainean al Sănătății deplânge „isteria anti vaccin” din țara sa

Ucraina: vaccinarea anti Covid-19 a militarilor, 9 martie 2021.

Ministrul ucrainean al Sănătății, Maksym Stepanov, a deplâns marți o „isterie anti vaccin" în țara sa, criticând totodată încetineala procesului de vaccinare împotriva COVID-19 și îndemnând personalul din sistemul sanitar să se vaccineze.

Ucraina și-a început campania de imunizare pe 24 februarie, în urma majorității țărilor europene dar înaintea R. Moldova , după ce a reușit să cumpere peste 500 de mii de doze de vaccin AstraZeneca, produs în India. Până acum au fost vaccinate în jur de 19.000 de persoane, în special personal medical și militari.

Capmania de dezinformare, potrivit lui Maksym Stepanov, constă în difuzarea de „informații false" , mai ales pe rețelele de socializare , cu privire la faptul că vaccinul disponibil, Covishield este produs în India, nu în Occident.

Potrivit lui Stepanov, informațiile care denigrează Covishield ar putea fi comandate de susținători ai vaccinurilor rusești, interzise în Ucraina, pentru că Federația Rusă a anexat Crimeea în 2014 și este considerată susținătoarea unui conflict separatist în estul ucrainean.

### Vezi și... ### SUA critică campania de dezinformare lansată de Rusia împotriva vaccinurilor occidentale anti Covid-19


"Printre posibilii comanditari ai acestei isterii anti-vaccin există oameni care vor ca Ucraina să nu folosească vaccinuri produse de principalii fabricanți mondiali (...), ci doar vaccinul fabricat de țara-agresor", a spus ministrul.

India este unul din cei mai mari producători de vaccinuri din lume iar vaccinul anti Covid-19 produs acolo este distribuit masiv prin platforma COVAX a Organizației Mondiale a Sănătății.