Optsprezece persoane, printre care ministrul de interne al Ucrainei, alți oficiali de rang înalt din minister și trei copii, au fost uciși miercuri dimineață după ce un elicopter s-a prăbușit în apropierea unei grădinițe de lângă Kiev, au declarat oficiali ucraineni citați de agenția Reuters.
De asemenea, guvernatorul regional a declarat că 29 de persoane au fost rănite, inclusiv 15 copii, când elicopterul s-a prăbușit într-o zonă rezidențială din Brovary, la periferia nord-estică a capitalei. Lucrătorii de urgență se aflau la fața locului. Resturi erau împrăștiate pe un loc de joacă.
Șeful poliției naționale, Ihor Klimenko, a declarat, conform Reuters, că ministrul de interne Denis Monastirski a murit, alături de primul său adjunct, Evheni Ienin, și de alți oficiali, într-un elicopter aparținând serviciului de urgență al statului.
„În grădiniță se aflau copii și... angajați în momentul acestei tragedii", a scris guvernatorul regiunii Kiev, Oleksi Kuleba, pe Telegram.
Oficialii nu au oferit deocamdată o explicație pentru prăbușirea elicopterului. Oficialii ucraineni nu au făcut nicio referire că ar fi avut loc vreun atac rusesc în zonă la momentul respectiv. La rândul ei, nici Rusia nu a făcut vreun comentariu.
Monastirski, responsabil de trupele de poliție și de securitate din interiorul Ucrainei, ar fi cel mai înalt oficial ucrainean care a murit de la începutul războiului.
Separat, Ucraina a raportat lupte intense în cursul nopții în estul țării, unde ambele părți au suferit pierderi uriașe pentru câștiguri mici în războiul intens de tranșee din ultimele două luni.
### Vezi și... ### Rusia menține presiunea pe frontul de est din Ucraina, în timp ce Kievul cere arme mai avansateForțele ucrainene au respins atacurile din orașul Bahmut din estul țării și din satul Klișciivka, aflat la sud de acesta, a declarat armata ucraineană. Rusia s-a concentrat cu atacurile în Bahmut în ultimele săptămâni, afirmând săptămâna trecută că a cucerit orașul minier Soledar de la periferia nordică a acestuia.
După câștiguri ucrainene majore în a doua jumătate a anului 2022, liniile de front s-au întărit în ultimele două luni. Kievul spune că speră că noile arme occidentale primite în ultima vreme îi vor ar permite să reia o ofensivă pentru a recuceri terenuri, în special tancuri grele care ar oferi trupelor sale mobilitate și protecție pentru a trece prin liniile rusești.
Aliații occidentali se vor reuni vineri la o bază aeriană americană din Germania pentru a decide trimiterea mai multor arme în cUcraina. Atenția se concentrează în special asupra Germaniei, care are drept de veto asupra oricărei decizii de a trimite tancurile sale Leopard, care sunt folosite de armatele din întreaga Europă și care sunt considerate în general ca fiind cele mai potrivite pentru Ucraina.
Berlinul spune că o decizie privind tancurile va fi primul punct de pe agenda lui Boris Pistorius, noul său ministru al apărării.
Marea Britanie, care a spart în weekend tabuul occidental privind trimiterea de tancuri grele de luptă, promițând o escadrilă a tancurilor sale Challengers, a cerut Germaniei să aprobe Leopard. Polonia și Finlanda au declarat deja că ar fi gata să trimită tancuri Leopard, dacă Berlinul va permite acest lucru.
### Vezi și... ### Tancuri Marder, Leopard, Abrams, Bradley: ce înseamnă noul armament occidental trimis, sau nu, Ucrainei