Ministrul ucrainean de interne: Polițiștii din zonele ocupate sunt loiali țării lor

Ministrul ucrainean de interne, Denis Monastirski

O „majoritate absolută” a ofițerilor de poliție ucraineni care lucrau în părțile din estul și sudul Ucrainei aflate acum sub ocupația forțelor rusești s-au mutat pe teritoriul controlat de Kiev, a declarat ministrul de interne al țării.

Într-un interviu în exclusivitate pentru Current Time publicat pe 13 iulie, ministrul ucrainean de interne Denis Monastirski a declarat că Ucraina a reușit să evite repetarea evenimentelor din 2014, când mulți ofițeri de poliție s-au alăturat grupurilor separatiste susținute de Moscova.

„Cel mai mare pericol pentru noi... a fost o repetare a ceea ce s-a întâmplat acum opt ani”, a declarat Monastirski, care s-a aflat la Praga, pentru o reuniune a miniștrilor de interne din UE. „Atunci, poliția și-a abandonat pur și simplu posturile și unități regionale întregi au trecut de partea inamicului. Mai mult decât atât, au predat date personale, au arătat cum să găsească activiști și s-au alăturat rândurilor pseudo-poliției. O repetare a acestui scenariu era inacceptabilă."

Monastirski a adăugat că „nici măcar o singură bază de date” controlată de Ministerul de Interne nu a căzut în mâinile rușilor. „Consider că aceasta este o realizare majoră”, a declarat el pentru Current Time.

Bazele de date includ datele personale ale multor cetățeni ucraineni. „Acestea sunt informații foarte sensibile și am reușit să le transferăm pe toate în vestul Ucrainei”, a spus el.