Miniștrii apărării NATO negociază înființarea unui centru spațial în sud-vestul Germaniei

Se așteaptă ca miniștrii apărării din țările NATO să cadă de acord săptămâna aceasta cu privire la înființarea unui centru spațial în sud-vestul Germaniei, pe fondul îngrijorărilor cu privire la ceea ce alianța militară occidentală consideră un comportament din ce în ce mai agresiv al Rusiei și Chinei.

Înaintea întâlnirii de două zile care începe joi, 22 octombrie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că noul centru spațial urmează să fie înființat la Ramstein, o bază aeriană aproape de granița cu Franța, pentru a ajuta la gestionarea comunicațiilor prin satelit și a operațiunilor militare ale alianței in jurul lumii.

Aproximativ 2000 de sateliți orbitează Pământul, dintre care mai mult de jumătate sunt operați de membri NATO, fiind folosiți de la serviciile de telefonie mobilă până la prognozele meteo.

În prezent, cel puțin 40% din comunicațiile NATO sunt prin satelit.

„Spațiul este esențial pentru capacitatea noastră de a naviga, comunica și detecta lansarea de rachete. Și comunicațiile prin satelit rapide, eficiente și sigure sunt vitale pentru trupele noastre", a spus Stoltenberg, insistând că scopul aliaților „nu este militarizarea spațiului, sporirea gradului de conștientizare al NATO cu privire la provocările din spațiu și capacitatea Alianței de a face față acestora ".

În decembrie, membrii alianței au recunoscut spațiul ca al cincilea domeniu de operațiuni în care trebuie să se apere la fel de eficient ca în aer, pe uscat, pe mare și în spațiul cibernetic.

Se așteaptă ca miniștrii apărării NATO să abordeze, de asemenea, pe 22 octombrie, ceea ce Stoltenberg a numit „provocarea reprezentată de rachetele rusești, care cresc în amploare și complexitate”.

Statele Unite și Rusia nu au finalizat încă un acord pentru prelungirea ultimului lor tratat major de control al armelor, New START, care urmează să expire în februarie.

Statele Unite și aliații săi au acuzat Rusia că a încălcat Tratatul privind Forțele Nucleare cu Interval Intermediar (INF) dintre Moscova și Washington.

Washingtonul a ieșit, de asemenea, în mod unilateral, din tratatul numit Open Skies, un tratat care permite Statelor Unite și Rusiei să efectueze zboruri de recunoaștere deasupra teritoriilor lor.