Miniștrii energiei din țările UE se întâlnesc pentru a discuta plafonarea prețului la gaze

Miniștrii energiei din Uniunea Europeană se întâlnesc la Luxemburg pe 25 octombrie pentru a discuta despre plafonarea prețului la gaze naturale la nivelul întregului bloc și pentru a stabili ce vor face în continuare, deși este posibil să mai treacă câteva săptămâni până la luarea unei decizii finale.

Cei 27 de membri ai blocului european au căutat modalități de a reduce prețurile ridicate la energie, după ce Moscova a redus livrările de gaz în urma invaziei neprovocate a Ucrainei, ceea ce a dus la o creștere record a prețurilor la energie în luna august.

Se așteaptă ca miniștrii reuniți la Luxemburg să dezbată principiile de funcționare a unei limitări a prețului gazelor în UE, precum și posibilele dezavantaje.

Prețul gazelor a scăzut în ultimele zile, pe fondul vremii blânde și al faptului că țările și-au umplut rezervoarele de stocare.

Cu toate acestea, unii oficiali europeni au declarat că este în continuare necesar un plafon pentru a se proteja împotriva unor potențiale creșteri bruște ale prețurilor, în contextul în care Europa se îndreaptă spre iarnă.

### Vezi și... ### UE: ce ar putea aduce o plafonare a prețului la gaze? Și cât va costa?