Studiile internaționale arată că pandemia de Covid-19 a accelerat creșterea numărului de persoane care suferă de miopie de aproape trei ori. Iar pronosticurile arată că, până în anul 2050, peste 50% din populația globului va fi diagnosticată cu această problemă de vedere.
„În acea perioadă, pacienții nu puteau ieși din casă să meargă la un consult. În plus, au petrecut mult timp în fața calculatorului sau a telefonului. Și plimbările în aer liber au fost limitate, de aceea situația s-a agravat”, explică medicul oftalmolog-chirurg și conferențiara universitară, Lilia Dumbrăveanu.
Medicii spun că, zilnic, la cabinet vin copii care, după un control riguros, sunt diagnosticați cu miopie. Această afecțiune oculară are ca rezultat o vedere încețoșată la distanță și o vedere clară de aproape.
„Copiii încep să apropie cartea când citesc, să se apropie mai mult de caiet când scriu, să stea foarte aproape de calculator sau de televizor. Au ochi roșii, sunt nervoși și au o însușire proastă la școală”, precizează specialista. Iar toate aceste semne trebuie să îi pună în gardă pe părinți.
Primul consult oftalmologic ar trebui să aibă loc la vârsta de 2-3 ani, iar apoi este necesar să se facă un control anual. „Studenții de la Facultatea de Optometrie se ocupă de screeningul preșcolarilor. Ei merg în grădinițe, unde, din 25 de copii, unul sau doi sunt depistați cu miopie”, adaugă doctora.
Deși tehnologiile moderne aduc foarte multe beneficii, în același timp expunerea la acestea ar trebui redusă, mai spune Dumbrăveanu: „Este necesar să se respecte regula 20:20:20, adică 20 de minute – la calculator, 20 de minute – pauză și 20 de minute – o plimbare în aer liber”.
De asemenea, medicul susține că un copil de 2 ani nu ar trebui lăsat să privească un ecran, întrucât, „lumina albastră este toxică pentru ochi”.
În cazul copiilor mai mari, timpul de expunere la gadgeturi ar trebui limitat. „Când merge la școală, putem să îi dăm un telefon pentru siguranța lui și pentru a se conecta cu ceilalți, dar să nu stea doar cu ochii în ecran”, spune medicul Dumbrăveanu.
Vezi și reportajul realizat în iunie 2023 despre caravana vederii, la Chișinău și Ungheni, organizată de o fundație de caritate din Franța, în parteneriat cu autoritățile din sănătate și organizații neguvernamentale din R. Moldova.
Your browser doesn’t support HTML5
Miopia poate fi corectată prin purtarea ochelarilor, lentilelor de contact și a celor de noapte, iar după vârsta de 20-25 de ani se recomandă și tratamentul chirurgical. Netratată, poate provoca în timp afecțiuni grave, precum cataracta, glaucomul, decolarea de retină, hemoragii în corpul vitros, schimbări la fundul de ochi și chiar orbire.
Potrivit celor mai recente date statistice, în anul 2021, în R. Moldova 19.500 de persoane sufereau de miopie, iar în anul 2023 numărul acestora a ajuns la 21.700.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te