Investigația realizată de Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) și Context.ro, a arătat că Rareș Mănescu, un fost primar liberal care a lucrat pentru campania lui Geoană timp de trei luni, a stabilit un parteneriat de afaceri cu Aleksei Kozlov, un afacerist și propagandist rus strâns legat de activități pro-ruse în Crimeea.
Kozlov, care folosește pseudonimul Alex Krepchinsky, a publicat conținut pro-rus pe rețelele de socializare după anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia în 2014. Kozlov ar fi vizitat Crimeea de cel puțin zece ori de la anexare și are legături cu mercenari care au luptat de partea rusă în conflictul din Donbas.
Jurnaliștii au stabilit că în timp ce se afla încă la NATO, activitățile neoficiale ale campaniei lui Geoană erau deja în desfășurare, fiind conduse de Mănescu. E-mailurile obținute de jurnaliștii de investigație arată că campania prezidențială a lui Geoană era activă încă din aprilie 2024, în ciuda poziției sale la NATO la acel moment.
În replică, Geoană a susținut că este ținta unei „acțiuni de kompromat” care ar fi fost pusă la cale chiar de autoritățile ruse și a făcut apel la instituțiile statului român „pentru a veghea și proteja democrația României”.
Cât despre implicarea lui Rareș Mănescu în campania sa electorală, Geoană susține că aceasta a fost „episodică” și că este datoria statului să lămurească dacă este ceva necurat în relația lui cu „așa-ziși oameni de afaceri, reali sau imaginari” din Rusia.
În scandal s-a implicat și opozantul rus Mihail Hodorovski, care deține organizația media The Dossier Center, care a participat la investigația care a relatat despre legăturile lui Geoană cu afaceristul rus.
Politicianul a recurs la dezinformare
Scandalul a atins un nou nivel joi, 3 octombrie, după ce în replică la ancheta jurnalistică, Geoană a lansat o acuzație gravă la adresa jurnalistului român Attila Biro, unul din autorii acesteia. Politicianul l-a acuzat pe Biro de faptul că ar fi implicat într-un complot pentru asasinarea lui Ivan Geșev, ex-procurorul șef al Bulgariei, făcând referire în acest sens la articole din tabloidele bulgare, care au difuzat informații false despre aceste presupuse tentative de asasinat.
Acuzațiile lui Geoană au fost repetate și de purtătoarea sa de cuvânt, Alina Achim-Inayehm, care a spus că numele lui Biro „nu mai este credibil”, deoarece a fost „legat” de aceste presupuse evenimente. Deși i s-a spus că informațiile se bazează pe dezinformare, Achim-Inayeh a spus că nu e treaba echipei de campanie a lui Geoană să verifice autenticitatea acestor relatări.
- Te-ar putea interesa și: Mircea Geoană a demisionat de la NATO și candidează la Președinția României
Jurnalistul Attila Biro a negat vehement orice implicare în presupusul complot de asasinat din Bulgaria, calificând acuzațiile drept absurde și parte a unei campanii mai ample de dezinformare care vizează discreditarea jurnaliștilor independenți.
Nu este prima dată când relația lui Geoană cu Rusia ajunge în vizorul public. În 2009, Mircea Geoană a făcut două vizite neoficiale la Moscova, pe care le-a negat la vremea respectivă și despre care nu a dat amănunte nici ulterior, nici acum.
Știre realizată cu ajutorul Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te