Mișcarea anti-vaccinare, tot mai puternică în R.Moldova și în regiune

UNICEF Moldova găzduiește în această săptămână o reuniune regională a specialiștilor de la peste 20 de reprezentanțe UNICEF, care discută la Chișinău despre sănătatea mamei și a copilului, nutriție, imunizare și îmbunătățirea sistemelor de sănătate publică. Autoritățile din medicină spun că în ultimii ani a scăzut rata mortalității materne și infantile, și s-au redus cazurile de boli infecțioase printre copii și adulți. Concomitent, susțin experții, rămân mai multe provocări cărora Republica Moldova trebuie să le facă față.

Your browser doesn’t support HTML5

Mișcarea anti-vaccinare, tot mai puternică în R.Moldova și în regiune

În zona Europei Centrale și de Est ratele de vaccinare sunt diferite de la o țară la alta, notează experții UNICEF, în schimb peste tot devine tot mai vocală mișcarea anti-imunizare care reușește să pună în dificultate ditamai instituții statale dotate cu politici și bugete. Republica Moldova nu este o excepție, dovada fiind statistica refuzurilor de a vaccina copiii înaintate de părinți.

Svetlana Ștefăneț, specialistă în cadrul UNICEF spune că își fac efectul informațiile manipulatorii, convingerile unor părinți și uneori chiar ezitările medicilor de familie. Faptul că în Republica Moldova nu s-au înregistrat cazuri recente de îmbolnăviri ce pot fi evitate prin vaccinare, a creat percepția că nu ar fi riscuri și respectiv nu ar fi nevoie de administrarea acestor preparate. O opinie greșită, spune Svetlana Ștefăneț, mai ales atunci când Moldova este situată geografic în mijlocul unor focare de rujeolă:

Svetlana Ștefăneț

„Părinții văzând că nu mai sunt cazuri, nu vaccinează, dar asta-i până la un timp. Uitați-vă ce se face acum în Europa, este o epidemie de rujeolă în mai mult de jumătate de țări, chiar vecinii noștri-România. Acolo sunt 5 mii de cazuri de îmbolnăviri și 26 de copii decedați. Oare trebuie să decedeze copiii în secolul 21 din cauza unei boli care poate fi prevenită. Trebuie elaborate strategii de comunicare și nu numai plasate broșuri, asta nu ajută.”

Svetlana Ștefăneț are convingerea că pentru a schimba atitudinea părinților neîncrezători în calitatea și eficiența vaccinurilor nu sunt suficiente campaniile sporadice de informare. Ea crede că eforturile autorităților trebuie să fie orientate spre instruirea cadrelor medicale, ca ei să devină promotori ai beneficiilor imunizării în fiecare localitate.

În același timp spune experta, un specialist bun înseamnă și răspândirea într-o manieră accesibilă a informațiilor despre nutriția mamei și a copilului, alăptare și alte lucruri ce pot asigura o creștere sănătoasă a copilului. De asta, zice Svetlana Ștefăneț, atingerea unor succese în sănătate depinde de managementul fiecărei instituții în parte:

„Fiecare instituție, fiecare conducător al instituției este responsabil să facă tot posibilul pentru a îmbunătăți calitatea la nivelul instituției lui. Și am avut foarte bune rezultate când conducătorii de maternități de diferit nivel au stat și au analizat care este problema. Câteodată erau niște probleme foarte simple care nu cereau investiții mari. Nu avem încă cultura aceasta de a analiza datele la nivel de instituție, să vedem care este problema.”

În Ucraina, de exemplu, studii efectuate de experții UNICEF au arătat că în unele regiuni, după instruirea medicilor de familie a crescut rata de vaccinare, nivelul de satisfacție al părinților și respectiv numărul vizitelor la centrul de sănătate.

În România, de asemenea se pune accent pe calificarea lucrătorilor din medicină. Totuși, crede expertul Eduard Petrescu, ar fi o alegerea greșită să mizezi doar pe medici într-un sistem care se confruntă cu o insuficiență de cadre:

„Urmărirea vaccinării nu se face cu frecvența și cu intensitatea cu care ar trebui să se facă și atunci foarte mulți copii pur și simplu scapă acestui sistem. Și medicii, în general, nu prea au timp să comunice. Sunt obligați să facă atâtea proceduri administrative și atât de multă birocrație, și atunci când au timp să comunice cu pacienții, din păcate nu sunt pregătiți cum trebuie, să poată s-o facă în cel mai potrivit mod. De aceea, așteptarea ca medicul să fie principalul transmițător de informație către părinți, poate că e puțin exagerată.”

Eduard Petrescu mai spune că experții UNICEF România încearcă să introducă la scară națională cursurile de educație parentală, care să fie accesibile tuturor părinților. El crede că actualmente, dezbaterile din societate trebuie să fie nu despre obligativitatea imunizări sau a altor proceduri ce țin de sănătatea copiilor, dar despre nevoia de informare a părinților într-un mod consistent, nu prin campanii de-o săptămână, ci prin educație la orele din scoală.