Potrivit surselor Europei Libere de la Bruxelles, documentul va fi aprobat de miniștrii de Externe europeni la reuniunea lor din 24 aprilie. Astfel, ei vor da undă verde delegației care se va numi „Misiunea UE de Parteneriat în R. Moldova” (EU Partnership in Moldova) și va avea între 25 și 40 de experți, care vor ajuta R. Moldova să-și întărească securitatea cibernetică, să gestioneze crizele și să prevină atacurile hibride.
### Vezi și... ### Interviu | Ambasadorul R. Moldova în SUA: „Americanii au probe de influență directă din partea Rusiei”„Rusia va continua să destabilizeze guvernarea”
În conceptul consultat de Europa Liberă se spune că, la sfârșitul lunii ianuarie, Uniunea Europeană a primit o cerere oficială din partea șefei Guvernului de atunci, Natalia Gavrilița, de a institui și de a trimite în R. Moldova o misiune civilă europeană.
Proiectul descrie contextul politic și de securitate în care urmează să lucreze misiunea. Europenii consideră că Rusia va continua încercările de a destabiliza guvernarea de la Chișinău și de a influența rezultatele alegerilor locale din toamna lui 2023. Sondajele de opinie citate în document arată că „populația R. Moldova este foarte sensibilă în fața propagandei ruse”
De asemenea, în argumentarea necesității de a trimite o misiune civilă în R. Moldova este notat că presiunea publică și politică asupra guvernării de a livra rezultate este în creștere, iar popularitatea partidului de guvernare, Partidul Acțiune și Solidaritate, „se erodează semnificativ, fapt ce poate fi atribuit înrăutății condițiilor de trai, dar și dezinformărilor răspândite de actori externi”.
### Vezi și... ### Statele UE discută să trimită o misiune civilă în R. Moldova. Chișinăul a cerut și sisteme antiaerieneMisiune pe trei piloni
La prima etapă, experți europeni vor evalua cum sunt organizate și cum funcționează structurile de management al crizelor și cum ar putea fi îmbunătățită activitatea acestora. În funcție de rezultatele evaluării, în R. Moldova vor veni echipe specializate, care vor oferi sfaturi pentru a combate amenințările hibride, dezinformarea și imixtiunile externe.
Misiunea civilă se va axa pe trei piloni. În primul rând, experții vor ajuta Ministerul Afacerilor Interne și instituțiilor afiliate să-și dezvolte capacitatea de a face față crizelor de securitate.
Cel de-al doilea pilon presupune că experții vor oferi sfaturi strategice autorităților pentru a combate amenințările hibride, cum ar fi dezinformarea, să le detecteze în timp util și să reacționeze rapid.
În cadrul celui de-al treilea pilon, instituțiile vor fi instruite pentru a-și îmbunătăți abilitățile de colectare, analizare și corelare de date publice.
Conform proiectului, misiunea civilă pentru R. Moldova va fi finanțată din bugetul de Politica externă și de securitate comună (PESC) al Uniunii Europene.