„Misiune îndeplinită”: UE și-a ales noii lideri de instituții: von der Leyen, Costa, Kallas

Ursula merge mai departe. Liderii UE au ales o conducere pro-Ucraina și pro-extindere a organizației cu 27 de membri, ignorând plângerile prietenilor lui Putin că dreapta extremă, pe care ei o numesc „suveranistă”, nu este luată în seamă.

Reuniți la un summit la Bruxelles, liderii din Uniunea Europeană au reales-o vineri ca președintă a Comisiei Europene pe politiciana conservatoare germană Ursula von der Leyen.

Socialistul portughez Antonio Costa, fost premier în țara sa, va ocupa postul de președinte ale Consiliului European, adică va prezida summiturile liderilor de state, cum face acum belgianul Charles Michel.

Prim-ministra estoniană Kaja Kallas, cunoscută pentru pozițiile sale ferme împotriva politicilor agresive ale Rusiei, va fi șefa politicii externe și de securitate, înlocuindu-l pe Josep Borrell din Spania.

Tustrei sunt sprijinitori fermi ai extinderii UE spre răsărit, inclusiv prin primirea Ucrainei și Moldovei.

Acordul de împărțire a funcțiilor-cheie a fost anunțat vineri devreme de Charles Michel, la o conferință de presă, unde a exclamat: „Misiune îndeplinită!”

Numirile pentru posturile cheie din UE au fost criticate de reprezentanți ai dreptei conservatoare ca prim-ministra italiană Giorgia Meloni și premierul ungur Viktor Orban.

Ei s-au plâns că noii șefi s-au ales din grupările „liberale” sau „stângiste” din Parlamentul European și că ele nu reflectă câștigurile dreptei „suveraniste” la recentele alegeri din iunie pentru legislativul UE.

La summmit, Meloni s-a abținut de la votul pentru von der Leyen și a votat împotriva lui Costa și Kallas. Iar Orban a votat împotriva lui von der Leyen și împotriva lui Kallas, potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te