Misiunea AIEA a ajuns la centrala nucleară Zaporojie

Șeful echipei AIEA Rafael Grossi (centru), Zaporojia, 1 septembrie 2022.

Echipa trimisă de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a ajuns la centrala nucleară de la Zaporojie, dar tirurile de artilerie din zonă au forțat închiderea unuia din reactoarele centralei și amânarea inspecției pe care urmau să o facă acolo oamenii conduși de șeful AIEA Rafael Grossi.

Energoatom, agenția de stat ucraineană care gestionează centrala atomică, a anunțat într-un mesaj scurt pe Telegram că echipa AIEA ajuns la uzină. iar reporterii prezenți la fața locul au relatat că echipa agenției ONU a sosit într-un convoi cu o masivă prezență militară rusă în apropiere.

Călătoria misiunii AIEA fusese întârziată câteva ore, în timp ce forțele ruse și cele ucrainene s-au acuzat reciproc de lansarea unor atacuri în acolo.

Înainte de plecarea spre Zaporojie, șeful inspectorilor ONU Rafael Grossi a spus că că activitatea militară crescândă de acolo nu va schimba planurile misiunii de a vizita centrala și de a sta de vorbă cu personalul său.

Situația de la cea mai mare centrală atomică din Europa continuă să fie o sursă de mare îngrijorare pe plan mondial din cauza riscului unui dezastru nuclear provocat de continuarea conflictului armat din zonă.

Cinci informații despre centrala de la Zaporojie

  • Zaporojie este cea mai mare dintre cele patru centrale nucleare ale Ucrainei. Împreună furnizează aproximativ jumătate din energia electrică a țării.
  • Invazia rusă în Ucraina, pe 24 februarie, a provocat pentru prima dată un război într-o țară cu un program nuclear atât de extins și stabil (AIEA).
  • Cele șase unități ale centralei de la Zaporojie au, în total, o capacitate netă de 5,7 gigawați (AIEA). Prima unitate a fost conectată la rețea în 1984, iar ultima în 1995.
  • Centrala are o importanță strategică pentru Rusia, este amplasată la numai 200 km de Crimeea, anexată abuziv în 2014.
  • Centrala a fost capturată de forțele ruse în martie 2022. Este însă operată de tehnicieni ucraineni.

Sursă: Reuters