O delegație de parlamentari europeni, care s-a întâlnit anterior cu președintele georgian Salome Zurabișvili, a participat la miting.
Protestatarii purtau pancarte pe care scria „Suntem Europa” și „Georgia votează pentru UE”.
Președinta Salome Zurabișvili a declarat după întâlnirea cu delegația UE că partidul Visul Georgian a „capturat practic” toate instituțiile și a cerut noi alegeri pentru a readuce țara pe drumul spre integrarea euro-atlantică.
Partidul Visul Georgian susține că a câștigat alegerile parlamentare cu 54%, însă acuzațiile de fraudă electorală și interferență rusă s-au accentuat.
După alegerile parlamentare din 26 octombrie, opoziția și organizații civice din Georgia au organizat mai multe proteste pentru că Curtea de Apel nu a acceptat plângerile legate de presupuse cazuri de infracțiuni electorale.
„Intrăm într-o criză”, a declarat jurnaliștilor președinta Salome Zurabișvili, care a refuzat să recunoască rezultatele alegerilor.
Ea a afirmat că țara are nevoie de noi alegeri „pentru ca Georgia să poată obține un parlament legitim, un guvern legitim și un nou președinte legitim, atunci când va veni momentul”.
Delegația UE a fost formată din șefii comisiilor pentru relații externe din parlamentele Germaniei, Finlandei, Suediei, Franței, Lituaniei, Letoniei, Estoniei și Poloniei.
Adresându-se mulțimii de protestatari din fața parlamentului georgian pe 11 noiembrie, Michael Roth, președintele comisiei pentru relații externe a parlamentului german, i-a îndemnat pe protestatari să „nu renunțe” și a declarat: „Aveți un loc în Europa. Suntem cu voi.”
- Te-ar putea interesa și: La Tbilisi, mii de oameni au ieșit la mitingul „Georgia alege Uniunea Europeană”
Georgia a obținut anul trecut statutul de țară candidată la UE, dar regresul în ceea ce privește democrația și statul de drept al guvernului controlat de Visul Georgian, a determinat Bruxelles-ul să avertizeze că integrarea țării e în pericol.
Președintele Comisiei Europene, Charles Michel, a declarat în urmă cu câteva zile că „există suspiciuni serioase de fraudă, care necesită o anchetă serioasă”.
Șalva Papuașvili, președintele parlamentului controlat de Visul Georgian, a refuzat să se întâlnească cu delegația europeană din cauza „atitudinii neprietenoase față de guvernul georgian și societatea georgiană, care a fost arătată de multe ori" de guvernele delegației vizitatoare.
Mai mulți membri ai delegației UE au criticat refuzul lui Papuașvili de a se întâlni cu ei.
Vicepreședintele parlamentului lituanian, Zigimantas Pavillionis, a declarat că Visul Georgian „a eșuat” la testul democrației. Parlamentarul francez Frederic Petit a numit refuzul lui Papuasșvili „neașteptat”, iar Michael Roth din Germania a spus că este „regretabil”.
Știre preluată de la Europa Liberă România
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te