Mitul non-extinderii NATO. I-a promis Occidentul sau nu Moscovei că alianța nu se va extinde?

Secretarul general al Comitetului Central al Partidului Comunist al URSS, Mihail Gorbaciov (al doilea din stânga), strânge mâna vicepreședintelui SUA de la acea vreme, George Bush, în prezența președintelui american Ronald Reagan.

Unele mituri datează de milenii. Cel privind non-extinderea NATO începe cu 31 de ani în urmă și a devenit un laitmotiv al reproșurilor adresate Occidentului de președintele rus Vladimir Putin.

Este vorba de mitul non-extinderii NATO – o rană nevindecată care, în contextul relațiilor actuale ruso-occidentale, aflate la cel mai scăzut nivel de la Războiul Rece încoace, sângerează de-a dreptul.

Aducerea în discuție a subiectului în atenția opiniei publice nu a făcut obiectul vreunei tirade furioase a lui Putin, așa cum s-ar putea crede, ci al unui raport al grupului de reflecție de la Londra, Chatham House, publicat pe 13 mai, care vorbește despre „mituri și percepții greșite” care au modelat gândirea occidentală și au împiedicat-o să stabilească „o relație stabilă și gestionabilă cu Moscova”.

Mihail Gorbaciov (stânga) și Ronald Reagan

Un astfel de „mit” e și cel care a declanșat o dezbatere furioasă pe mail, chat și pe Twitter, potrivit căruia: Rusiei i s-a promis că NATO nu se va extinde”.

„URSS nu a primit niciodată o garanție oficială asupra limitelor extinderii NATO după 1990”, a scris John Lough, cercetătorul care a scris secțiunea. „Moscova doar distorsionează istoria pentru a menține un consens anti-occidental acasă”.

Nikolai Sokov, fost diplomat în cadrul Ministerului de Externe rus între 1987 și 1992, nu este de acord. „Piesa Chatham House este foarte proastă - pare a fi o piesă produsă de Departamentul de Ideologie al Comitetului Central” al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, a declarat el pentru RFE / RL.

Așadar, la mai bine de două decenii după ce componența clasică a NATO de 16 membri din perioada Războiului Rece a fost extinsă pentru prima dată cu trei state ale Pactului de la Varșovia, iar Putin este pregătit să rămână în funcție până în anii 2030, trecutul a devenit cât se poate de prezent.

Ce implicații are acest moment istoric pentru viitor? Ce scenarii au în vedere strategii alianței? Ce intenționează să facă Kremlinul? Iată câteva dintre întrebările cărora le puteți găsi răspunsul în continuarea acestui documentar pe pagina Europa Liberă România.