Moara zvonurilor macină „sănătatea” lui Putin

Imaginea lui Vladimir Putin ținându-se crispat de masă în timpul dialogului cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a stârnit multe speculații medicale și, mai ales, politice

Războiul din Ucraina intră în a patra lună și pe măsură ce conflictul se prelungește, se înmulțesc și zvonurile și speculațiile despre starea de sănătate a președintelui Vladimir Putin.

Your browser doesn’t support HTML5

Moara zvonurilor macină „sănătatea” lui Putin

Fiecare fotografie oficială, de la întâlniri cu miniștri, consilieri sau lideri străini, este examinată cu atenție, fiecare gest este analizat, remarcă presa occidentală: s-a apucat de masă, în timpul unei întâlniri cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, pentru că avea dureri? Are fața umflată pentru că se tratează cu steroizi, așa cum susținea fostul ministru britanic de externe, Lordul Owen, în martie?

### Vezi și... ### Boala lui Putin | Ambasada Rusiei la București insistă că acesta e sănătos și ironizează masacrele din Ucraina

Relatările și zvonurile despre „bolile” lui Putin nu se sfârșesc, cele mai recente speculații vorbesc despre presupusul cancer de care ar suferi liderul de la Kremlin. De unde și tratamentul cu steroizi și fața umflată. Așa că duminică, 29 mai, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a negat din nou, într-un interviu cu televiziunea franceză, că Vladimir Putin este grav bolnav.

„Președintele Putin apare în public în fiecare zi. Îl poți vedea pe ecrane, îi poți citi discursurile, îl poți asculta”, a spus Lavrov la TF1. „Nu cred că oameni sănătoși la cap pot vedea vreun simptom de boală la acest om.”

Remarcile lui Lavrov nu sunt prima dată când Moscova este forțată să nege informații despre sănătatea lui Putin.

Luni, Putin a vorbit cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și a prezidat o ședință a consiliului rus de securitate. Ambele întâlniri au avut loc prin videoconferință, pentru că liderul de la Kremlin este în izolare cu coronavirus.

Consilierii, miniștrii și liderii mondiali care l-au întâlnit pe Putin, dar care nu fuseseră în carantină, au fost forțați să stea la o masă lungă, la mulți metri distanță de președinte.

Dialog de la distanță Putin-Macron

Masa extrem de lungă de conferințe a președintelui a devenit și ea subiect de speculații. Și de ceartă între mai mulți fabricanți de mobilă.

Săptămâna trecută, șeful serviciilor secrete militare ucrainene Kiril Budanov declara că în opinia sa, Putin ar fi grav bolnav.

„Are mai multe boli grave, dintre care cancer”, a declarat Budanov pentru publicația ucraineană Ukrainskaia Pravda. „Dar să nu sperăm că Putin moare mâine”.

El a mai susținut că o lovitură de stat „va duce în cele din urmă la schimbarea conducerii Federației Ruse” și că „acest proces a fost deja lansat.”

Tot săptămâna trecută, un fost spion britanic care a lucrat mulți ani în Rusia, Christopher Steele, a spus că Putin este „grav bolnav” și a susținut că boala lui ar fi fost „un element” care a determinat lansarea invaziei ruse în Ucraina.

La începutul lunii mai, New Lines Magazine a obținut ceea ce susine că este o înregistrare a unui oligarh apropiat de Kremlin care susținea că Putin este „grav bolnav de leucemie”. Înregistrarea respectivă a apărut după ce toți directorii regionali ai Serviciului rus de Securitate FSB ar fi primit un e-mail pe 13 martie în care li se cerea să nu dea crezare zvonurile despre „boala terminală” a președintelui.

În martie, Kremlinul s-a grăbit să nege zvonurile despre starea de sănătate a lui Putin și semnele de epuizare nervoasă, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a insistat că starea de spirit a președintelui este „normală”.

Your browser doesn’t support HTML5

„Atunci când Putin va muri”

Cu toate acestea, în aprilie, grupul rus de investigație Proekt publica informații că liderul rus suferă de dureri cronice de spate și că un medic oncolog l-ar fi vizitat pe Putin de 35 de ori în patru ani. De asemenea, a constatat că echipa medicală a președintelui s-a dublat aproape ca număr între 2017 și 2019.

Peskov a intervenit din nou, numind „invenții și minciuni” informațiile publicate de Proekt.

Cu cât Kremlinul neagă mai categoric, cu atât, se pare, speculațiile se înmulțesc. În mai, fostul agent KGB Boris Karpiciov a declarat pentru tabloidul britanic „Sun” că Putin ar suferi de „numeroase” boli, inclusiv demență și Parkinson, dar nu a adus nicio dovadă.

Putin în timpul unui antrenament al echipei naționale de judo la Soci, februarie 2019

Zvonurile au fost alimentate și de un canal popular de Telegram , General SVR, care ar fi ținut de un fost general în Serviciile ruse de Informații Externe. Acolo a apărut afirmația că Putin ar fi suferit chiar recent o intervenție chirurgicală, timp în care conducerea țării ar fi fost preluată de Nikolai Patrușev, secretarul Consiliu de Securitate al Rusiei.

Marea majoritate a experților internaționali sunt de acord că până acum nu există dovezi credibile că președintele rus ar fi bolnav. Trei experți din armata și serviciile americane de informații au declarat pentru „Business Insider” că zvonurile legate de sănătatea lui Putin nu sunt credibile.

Astfel de zvonuri și speculații circulă în spațiul public și mai nou, pe rețele de socializare, de mai bine de două decenii, de când Vladimir Putin este la putere în Rusia.

Într-o măsură sunt provocate și de „secretomania” Kremlinului, când vine vorba despre sănătatea președintelui sau deplasările acestuia (dacă nu sunt oficiale).

Sunt ascunse informații despre banale accidente de sport sau despre vacanțele președintelui. Recent însă, chiar Putin mărturisea într-un interviu că la începutul președinției a avut un accident serios de călărie.

De la preluarea puterii, Putin a fost prezentat drept liderul sportiv, activ și pleznind de sănătate, în contrast cu predecesorul său Boris Ielțin, cunoscut alcoholic, cu mari probleme de sănătate, pe care însă nu a încercat să le mascheze. Motiv pentru care era și văzut, în primul rând în Rusia, drept un lider slab, vulnerabil.

În octombrie, Putin împlinește 70 de ani, iar pe măsură ce îmbătrânește, sănătatea sa va fi și mai atent observată și comentată.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Rusia avertizează SUA că se apropie de un conflict deschis