Moarte, arme și propagandă de tip sovietic | Cum arată pozițiile abandonate de ruși

Un genist din apărarea teritorială ucraineană adună muniția dintr-o fostă poziție rusă din apropierea satului Hrakove, în regiunea Harkov din estul Ucrainei, pe13 octombrie.

Un spălător improvizat în poziția abandonată de ruși care s-au retras din Hrakove la începutul lunii septembrie, după ce contraofensiva ucraineană a început să înregistreze succese.

 

Membri ai apărării teritoriale ucrainene trec pe lângă cadavrul unui localnic care pare să fi fost ucis de o mină rusească. Satul Hrakove avea aproximativ 1 000 de persoane în februarie, când Rusia și-a lansat invazia în Ucraina. Nu au mai rămas, pe durata ocupației rusești, decât vreo 30 de localnici.

Militarii ucraineni au găsit o plasă de camuflaj pe poziția ocupată anterior de ruși lângă Hrakove. Astfel de plase sunt foarte apreciate de ambele părți din actualul conflict pentru că pot ascunde vehiculele și soldații de drone.

Un membru al apărării teritoriale ucrainene îndepărtează muniția dintr-un lansator automat de grenade în poziția Hrakove.

În septembrie, localnicii au declarat pentru AP că nu era niciun indiciu că trupele rusești sunt pe cale să abandoneze satul, care se află la aproximativ 6 kilometri de granița cu Rusia. „Nimeni nu a știut nimic. Au plecat foarte discret”, a declarat Viaceslav Myronenko, în vârstă de 71 de ani, care a supraviețuit în subsolul clădirii sale de apartamente bombardate împreună cu trei vecini timp de mai bine de patru luni. 

O grămadă de ziare Krasnaia Zvezda (Steaua Roșie) aparent necitite, cu un antet în care apar Vladimir Lenin și alte însemne sovietice. Fostul ziar sovietic este portavocea oficială a Ministerului rus al Apărării și a fost publicat pentru prima dată în ianuarie 1924.

Un genist ucrainean deschide o cutie de muniție într-o tranșee din poziția rusă abandonată.

Un membru al apărării teritoriale ucrainene deminează zona din apropiere de localitatea Hrakove. 

Militarii ucraineni plasează arme și muniții rusești într-o groapă adâncă pentru a fi distruse, ca parte a curățării zonelor recucerite de forțele ucrainene în regiunea Harkov.

Momentul în care muniția abandonată de ruși lângă Hrakove este detonată în ziua de  13 octombrie. 

Fuul se ridică după explozia controlată a unor mine antitanc în apropierea satului Hrakove.

Fotograful Francisco Seco, de la Associated Press, i-a urmărit pe geniștii ucraineni în timp ce curățau o poziție cu tranșee abandonate de ruși în regiunea Harkov.