Moartea Mahsei Amini continuă să provoace proteste în Iran

Lumânări în memoria tinerei Mahsa Amini, care a încetat din viață în arestul poliției de la Teheran.

În Iran au continuat protestele declanșate de moartea unei tinere la scurt timp după ce fusese reținută de temuta „poliție de moravuri”, care controlează dacă cetățenii, mai ales femeile, respectă normele de comportament și de ținută impuse de autoritățile islamiste autoritare din Iran.

Oficialitățile iraniene și o grupare pentru drepturile kurzilor au informat miercuri despre noi victime în confruntările dintre demonstranți și poliție, în cea de a cincea zi consecutivă de proteste. Au apărut de asemenea informații despre noi restricții în folosirea rețelelor sociale.

Teheran, 21 septembrie 2022.

Presa iraniană și un procuror local au declarat, citate de Reuters, că patru persoane au fost ucise în ultimele două zile, ridicând numărul total de morți, potrivit surselor oficiale, la opt, inclusiv un membru al forței de poliție și un membru al unei miliții proguvernamentale.

Manifestațiile au izbucnit în urma morții tinerei de 22 de ani Mahsa Amini, din Kurdistanul iranian, care a fost arestată la 13 septembrie la Teheran pentru „ținută nepotrivită”. Femeia a intrat în comă deja în detenție, murind după trei zile. Autoritățile au spus că a suferit un atac de cord fără nici o legătură cu incidentul cu poliția de moravuri, dar apropiații ei și mulți iranieni de rând nu cred această explicație.

Protestele din Iran, care s-au concentrat în regiunile de nord-vest ale Iranului, populate de kurzi, dar s-au extins în cel puțin 50 de orașe și orașe din întreaga țară, sunt cele mai mari de la valul de demonstrații din 2019 provocate de creșterea prețului combustibililor.

Gruparea pentru drepturile kurzilor Hengaw, în relatări care nu pot fi verificate independent, a spus că 10 protestatari au fost uciși până acum. Trei au murit miercuri, adăugându-se celor șapte victime despre care gruparea a spus că au fost ucise de forțele de securitate.

Oficialii au negat că forțele de securitate au ucis protestatari, sugerând că ar fi fost împușcați de dizidenți înarmați.

Teheran, 20 septembrie 2022.

În vreme ce protestele nu dau semne că s-ar potoli, autoritățile au restricționat accesul la internet, conform informațiilor comunicate de Hengaw, localnici și observatorului libertății internetului NetBlocks, dar și de serviciul în limba persană al postului nostru de radio, Radio Farda.

Unii activiștii și-au exprimat îngrijorarea că închiderea internetului prevestește o escaladare a represiunii, cum s-a întâmplat și cu ocazia protestelor privind prețul combustibilului din 2019, când potrivit unor informații neconfirmate de guvern 1.500 de persoane au fost ucise.

Radio Farda a relatat că accesul a fost restricționat la Instagram - singura platformă majoră de socializare pe care Iranul o tolerează în mod obișnuit și care are milioane de utilizatori - și că unele rețele de telefonie mobilă au fost închise.

„Iranul este acum supus celor mai drastice restricții de internet de la masacrul din noiembrie 2019”, a spus la rândul său NetBlocks.

Utilizatorii WhatsApp au spus că pot trimite doar text, nu imagini, în timp ce Hengaw a spus că accesul la internet a fost întrerupt în provincia locuită majoritar de kurzi.

Teheran, 19 septembrie 2022.

Compania americană Meta Platforms, proprietarul Instagram și WhatsApp, nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Moartea lui Amini a provocat reacții furioase din partea multor iranieni sătui de dogme religioase și mizerie economică. Femeile au jucat un rol proeminent în proteste, fluturând și arzându-și voalurile islamice, iar unele tăindu-și părul în public.

După o lungă tăcere a autorităților, un consilier de frunte al Liderului Suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a transmis condoleanțe familiei lui Amini săptămâna aceasta, promițând că ancheta va continua și spunând că Khamenei a fost îndurerat de moartea femeii.

Activiștii spun însă că se tem de o escaladare a represiunii. „Suntem îngrijorați că lumea va uita de Iran de îndată ce regimul va închide internetul – ceea ce se întâmplă deja”, a declarat un activist pentru Reuters.

Agenția de știri Fars, apropiată de Gărzile Revoluționare de elită, a difuzat videoclipuri în care acuza protestatarii că au incendiat o moschee, un log de rugăciune islamic și autobuze, au atacat o bancă și au scos cu forța vălul unei femei.

„Primim avertismente de la organizațiile de securitate să punem capăt protestelor dacă nu vrem să mergem la închisoare”, a declarat un activist kurd din regiunea nord-vestică a țării.

Teheran, 19 septembrie 2022.

Moartea Mahsei Amini a fost deplânsă de multe guverne și organizații din țări democratice. Vorbind la Adunarea Generală ONU de la New Yoek, președintele american Joe Biden a lăudat „femeile curajoase” ale Iranului ieșite să protesteze. Ceva mai înainte, președintele iranian Ebrahim Raissi denunța de la aceeași tribună ceea ce el numea „dubla măsură” aplicată de Occident în privința drepturilor omului – mai exact, că ar exagera importanța incidentelor din Iran, dar ar închide ochii la altele, de pildă suferințele popoarelor native din Canada sau oprimarea palestinienilor de către Israel.