Mobilizare generală: pietoni și transport alternativ

În Chișinău, 4 martie 2023,  a avut loc evenimentul „Mobilizare generală: pietoni și transport alternativ” în scuarul de la intersecția străzii Pușkin cu str. 31 August. 

Activistul și biciclistul Vasile Fotescu, unul dintre organizatorii evenimentului. El și-a vopsit vesta și scurta cu roșu, în semn de protest împotriva insecurității în trafic a bicicliștilor, pietonilor și a tuturor celor care practică transportul alternativ.  

La eveniment au fost prezenți nu doar bicicliști, ci și pietoni, persoane cu trotinete și alte tipuri de transport alternativ.  

Oamenii au venit cu diferite mesaje scrise pe postere. Aceasta este Olga Eva, fostă biciclistă. Ea povestit special pentru Europa Liberă că a fost biciclistă până la primul accident. „Nu a fost vina mea, pur și simplu șoferul nu m-a observat. Aș dori să mă deplasa cu bicicleta prin oraș, dar este destul de periculos.”  

Organizatorii evenimentului au scris câteva petiții pentru autoritățile centrale și locale, în care au făcut propuneri pentru ca traficul rutier să fie mai sigur. Petițiile au fost semnate de cei prezenți și urmează să fie expediate autorităților.  

Co-fondatoarea Alianței Biciclete Chișinău Ana Popa a citit pentru cei care au venit la manifestație textul complet al petițiilor.  „Nu este prima, nu este a doua, nu este a zecea petiție pe care noi și alte grupuri de bicicliști o scriem, dar dacă o să colectăm semnături de la toți voi, poate o să ne audă cineva ”  

Apoi mai multe persoane au vorbit despre experiența lor din trafic și s-au arătat alarmați de situația actuală. Printre aceste persoane a fost și activista Constanța Dohotaru și fostul viceprimar al capitalei Victor Chironda.  

În memoria bicicliștilor care și-au pierdut viața în accidente rutiere fost instalată o bicicletă albă pe strada Pușkin la intersecția cu str. 31 August. Organizatoarea protestului l-a evocat în special pe Valerian Railean, campion al Moldovei la ciclism juniori, care și-a pierdut recent viața într-un accident rutier. Ana Popa: „Fie ca această bicicletă să ne păstreze memoria vie, iar autorităților să le amintească ce au de făcut, ce măsuri să ia.”  

Apoi pe ritmurile tobelor RoR Chișinău - Ritmurile Rezistenței s-a organizat un marș la care au participat toți, inclusiv pietonii, până pe strada Ismail.  

După aceea, bicicliștii s-au încolonat și au străbătut un traseu prin locurile considerate a fi cele mai periculoase, ajungând în cele din urmă la Spitalul de copii Ignatenco, unde este internat David Melnic, al doilea biciclist victimă în tragicul accident în care a decedat Valerian Railean.