Modelul Zelenski ajuns în Bulgaria

Slavi Trifonov la constituirea partidului

„Nu există o astfel de țară” - un partid constituit de Slavi Trifonov, cel mai popular show-man al țării.

Cel mai popular show-man al Bulgariei, Slavi Trifonov, a făcut un partid sub denumirea „Nu există o astfel de țară” (numele unui cântec al său extrem de critic la adresa clasei politice).

Your browser doesn’t support HTML5

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)


Congresul de constituire a avut loc cu ușile închise. Trifonov a interzis accesul ziariștilor în sala. Nu a avut loc nici tradiționala conferință de presă.

Împreună cu președintele Rumen Radev și cu fostul avocat al poporului Maia Manolova, care candidează la postul de primar al capitalei în alegerile de la 27 octombrie, Trifonov intră în troica celor mai populare personalități din Bulgaria. Popularitatea sa se datorează atât succesului, timp de 19 ani, a show-ului satiric pe cel mai popular canal privat de televiziune BTV, cât și atitudinii civice din ultimii ani.

În 2016 el a colectat un număr suficient de semnături pentru organizarea, concomitent cu alegerile prezidențiale, a unui referendum pentru trecerea la sistemul uninominal, vot obligatoriu și reducerea subvențiilor de partid pentru vot obținut. Participarea care ar fi făcut rezultatele referendumului obligatorii, a fost cu numai 12 000 de voturi mai mică. În aceste condiții propunerile au fost introduse în parlament și respinse de majoritatea condusă de partidul lui Borisov GHERB.

Unul din scopurile pe care și le propune noul partid este realizarea în viață a propunerilor aprobate de majoritatea alegătorilor în cadrul referendumului.

Trifonov a atras atenția: „Dacă nu dorește să ne vadă protestând în fața Parlamentului, clasa politică ne va vedea înăuntru. Ei și-au bătut joc de voința exprimată de 3,5 milioane de alegători.”

Unii analiști avertizează că înregistrarea partidului va putea fi respinsă din cauza numelui propus ce poate fi considerat o ofensă la adresa Bulgariei.

Trifonov va lansa și un nou canal de televiziune sub lozinca „Forța este în adevărul”. El a criticat situația libertății de exprimare în țară, care a retrogradat după aderarea la UE de la cel de al 36-lea în cel de al 111-lea loc în clasamentul organizației „Reporteri fără frontiere”.

Show-manul a făcut un casting pentru lideri politici la care au participat mulți tineri, inclusiv din emigrația bulgară în UE și America.

În ultimele sale sondaje, agențiile sociologice acordă noului partid șansa de a depăși cu mult pragul de 4% de intrare în parlament. La „Nu există o astfel de țară” se vor duce, cel mai probabil, simpatizanții partidelor naționaliste care acum compun coaliția „Patrioții uniți” dar și cei dezamăgiți de partidul lui Borisov și de partidul socialist.

Partidul lui Slavi nu va participa la alegerile locale din 27 octombrie, dar va putea sprijini un număr de candidați independenți în orașele mari.

Analistul Părvan Simeonov consideră că de noul partid va depinde cine va conduce Bulgaria în următorii ani. Partidele tradiționale pierd alegători. „Nu există o astfel de țară” - în bulgărește „Niama takava dărjava” - însă nu va fi un partener comod.