Gheorghe Cojocaru: „După lansarea inițiativei președintelui Igor Dodon de a se trece la votul mixt, susținută imediat de Partidul Socialiștilor, guvernarea actuală se confruntă deja cu un set de amenințări de pe ambele segmente ale scenei politice. Cei de pe dreapta, asistați și de Partidul Comuniștilor, dar fără Partidul Liberal, amenință cu ieșirea în stradă, dacă nu se renunță la inițiativa trecerii la votul uninominal, iar socialiștii, odată cu prezentarea proiectului de lege privind adoptarea unui sistem electoral mixt, avertizează că, în cazul în care nu se va da curs acestor propuneri, vor boicota viitoarele alegeri parlamentare.”
Europa Liberă: Altfel spus, nu se mai întrunește condiția consensului larg național. Cum credeți, vor risca oare democrații să insiste pe votul uninominal?
Gheorghe Cojocaru: „Dacă este adevărat ceea ce spunea președintele Parlamentului, Andrian Candu, precum că ar exista numărul necesar de voturi pentru a promova lejer votul uninominal, strict statistic, n-ar fi de mirare ca o majoritate parlamentară adunată în jurul fracțiunii Partidului Democrat să și voteze proiectul respectiv de lege.”
Europa Liberă: Oricum ai da, socialiștii lui Igor Dodon reprezintă o felie importantă de societate pe care nu ai cum să o ocolești sau să sari peste ea. Șeful statului sau liderul informal al Partidului Socialiștilor, de fapt, invită democrații la o flexibilitate politică maximă.
Gheorghe Cojocaru: „Prin inițiativa președintelui Dodon, democrații, în fapt, sunt invitați să accepte un compromis, socialiștii, la rândul lor, demonstrându-și disponibilitatea de a se ajunge la o înțelegere, încât jumătate din deputați să fie aleși în circumscripții uninominale, iar jumătate – pe liste de partid, ca până acum.”
Europa Liberă: Dacă stăm să ne amintim, inițiativa socialiștilor reproduce un proiect similar al liderului democrat, Vlad Plahotniuc, de prin 2015...
Gheorghe Cojocaru: „Da, cu anumite corective, dar reia o propunere mai veche a democraților, care n-a întrunit votul Parlamentului la timpul respectiv. Aceasta ar putea fi adoptată, dacă Partidul Democrat ar reveni la proiectul său din 2015. Numai că ceea ce cândva a aparținut democraților, astăzi aparține socialiștilor și nu se știe dacă celei mai mari fracțiuni parlamentare i-ar conveni rolul de asistent al partidului prezidențial de opoziție, mai curând nu, decât da. Liderul democrat, Vlad Plahotniuc, a și respins deja oferta socialiștilor, infirmând, astfel, și ipoteza existenței unei înțelegeri între conducerea Partidului Democrat și președintele Igor Dodon.”
Europa Liberă: În acest caz, democrații iar se vor expune unor atacuri furibunde de pe toate azimuturile.
Gheorghe Cojocaru: „În acest caz, într-adevăr, democrații vor trebui să facă față unui asediu de lungă durată, ca o consecință a modificării sistemului electoral. Nu înainte însă de a vedea și expertiza Comisiei de la Veneția, așteptată și de suporterii, dar și de adversarii trecerii la votul uninominal.”