Liderii opoziției extraparlamentare, Maia Sandu și Andrei Năstase avertizau de marți că Partidul Democrat, sprijinit de Socialiști, ar intenționa joi să treacă prin Parlament, în a doua lectură, schimbarea sistemului electoral într-unul mixt. Zvonuri care astăzi au devenit realitate după ce președintele Parlamentului, Andrian Candu a anunțat că trecerea la sistemul electoral mixt va fi dezbătut în plen joi și vineri, eventual și sâmbătă dacă va fi necesar. Ca un gest de „curtoazie” față de partenerii externi, destul de sceptici față de această schimbare, miercuri au avut loc și ultimele dezbateri în Comisia pentru probleme juridice.
După ce mai mulți lideri ai partidelor de opoziție au anunțat că joi puterea urmează să voteze schimbarea sistemului electoral, îndemnându-și susținătorii să iasă la un protest în fața clădirii Parlamentului, miercuri dimineață în faţa Parlamentului a început să fie instalată o scenă. Se spune că fostul viceministru de Interne Ghenadie Cosovan ar dori să organizeze o manifestație în fața clădirii Legislativului, sub denumirea „Credință Patriei”.
Nici criticile din interior, nici avertismentele din exterior nu au convins, aşadar, puterea de la Chişinău să renunţe la reforma electorală. Dimpotrivă, toate arată că această e hotărâtă să adopte controversata schimbare deja în această săptămână.
Your browser doesn’t support HTML5
Un proiect de lege redactat, aşa cum afirmă politicienii puterii astfel ca să ofere soluţii tuturor problemelor proiectului anterior avizat de Comisia de la Veneţia, a fost publicat astăzi pe site-ul oficial al Parlamentului. Tot astăzi, Legislativul a decis, urmare a unei şedinţe a Biroului permanent, să includă chestiunea pe agenda plenarelor din această săptămână, ea şi ultima în care se vor mai ţine şedinţe în această sesiune.
O comisie parlamentară, cea juridică, şi-a dat, urmare a unor dezbateri îndelungate în după-amiaza de astăzi, un ultim aviz înainte de adoptare. Iar opoziţia a anunţat, deocamdată fără vreo confirmare oficială, că demicraţii şi-ar fi mobilizat aderenţii din raioane să participe începând de mâine la Chişinău la demonstraţii în sprijinul reformei.
Varianta de lege redactată şi publicată astăzi conţine înr-adevăr mai multe modificări. Spre exemplu, criticilor Comisiei că nu CEC-ul, care e instituţie tehnică, trebuie să decidă în chestiune politice cum ar fi cea cum să se creeze circumscripţiile, proiectul le răspunde prin prevederea că va fi instituită o comisie cu reprezentare largă, iar deciziile acesteia vor fi validate prin votul guvernului.
La fel, proiectul a fost completat cu o serie de clarificări vizavi de votul din diasporă, cel al cetăţenilor domiciliaţi în regiunea transnistreană, respectarea echilibrului de gen. Se menţine, însă, votul în circumscripţii într-un singur tur, o chestiune criticată mai ales pe interior, dar care a fost păstrată pentru că ar fi cea mai obiectivă metodă de alegere, au motivat autorii. Nici problema lipsei consensului larg, invocată de Comisia de la Veneţia, nu pare să-şi fi găsit vreo soluţie deocamdată.
Speakerul democrat, Andrian Candu, a descris într-o conferinţă de presă la încheierea şedineţei biroului permanent cum vede el lucrurile:
„Toate subiectele care au fost invocate de Comisia de la Veneţia şi-au găsit o anumită soluţie în proiectul de lege. Consider personal că ele sunt întru totul respectate, soluţiile sunt găsite. Opoziţia (socialistă) nu vrea schimbarea sistemului, noi ne-o dorim. Dacă e să luăm în calcul ambele opinii, am găsit compromisul – sistemul mixt – care de fapt e acel consens larg despre care a vorbit Comisia de la Veneţia.”
Un sondaj comandat şi dat publicităţii în ajun de Partidul Democrat a subliniat în mod repetat sprijinul larg pe care îl întruneşte reforma în rândul populaţiei. Sondajul şi-a atras însă critici dure din partea unor analişti, care l-au numit manipulare şi pseudo-sociologie. Printre altele, studiul sugerează că o mare parte din cetăţeni s-ar simţi dezamăgiţi dacă UE ar lipsi Republica Moldova de ajutorul financiar promis, în cazul în care se adoptă reforma.
Printre formaţiunile politice care şi-au declarat intenţia de a manifesta, începând cu ziua de mâine, împotriva reformei în care văd o încercare a democraţilor de a se menţine la putere după alegerile de anul viitor şi ajunsă, iată, se pare, pe ultima sută de metri, se numără PAS condus de Maia Sandu şi DA condusă de Andrei Năstase. Şi Partidul Nostru condus de primarul de la Bălţi, Renato Usatâi, a făcut apel la susţinătorii săi să participe la proteste.