Ministerul britanic al Apărării: Modul în care Rusia prezintă invazia Ucrainei îi limitează deciziile

Recruți ruși

Este posibil ca Rusia să își limiteze drastic capacitatea de a recruta și de a menține contingentele de luptători prin faptul că insistă să numească invazia sa în Ucraina o „operațiune militară specială” în loc să o desemneze oficial ca fiind un război, a declarat Ministerul britanic al Apărării în buletinul său zilnic de informații din 22 august.

Acesta afirmă că Rusia pare să aibă din ce în ce mai multe dificultăți în a motiva forțele auxiliare care luptă alături de trupele regulate în regiunea Donbas din estul Ucrainei, invocând un caz de insubordonare raportat în Luhansk, unde la începutul acestei luni o unitate militară a autoproclamatei Republici Populare Luhansk (LPR) ar fi refuzat să participe la luptele din regiunea vecină Donețk.

În ciuda faptului că au fost amenințați și intimidați de comandanții superiori, luptătorii au declarat că nu sunt dispuși să lupte în Donețk, susținând că și-au îndeplinit datoria de a asigura controlul LPR asupra întregii regiuni Luhansk.

Serviciile secrete britanice au declarat că opțiunile Moscovei în cazurile de refuz de a lupta sunt limitate, deoarece nu poate aplica aceleași constrângeri legale ca în cazul unui conflict declarat oficial. În absența mijloacelor coercitive, sugerează buletinul, comandanții recurg probabil la oferirea de stimulente financiare directe luptătorilor care nu se supun ordinelor.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Avertismentul lui Zelenski