Moldova a aderat la Sistemul unic de plăți în euro

Simbolul euro în fața sediului Băncii Centrale Europene de la Frankfurt, Germania.

R. Moldova a fost acceptată joi, 6 martie, în Zona unică de plăți în euro (SEPA), decizie care va facilita plățile internaționale în euro pentru cetățeni și mediul de afaceri, a anunțat Banca Națională a Moldovei. Decizia a fost luată de Consiliul European de Plăți.

Într-un comunicat de presă, Banca Națională spune că în următoarele luni, băncile moldovene vor face ajustările tehnice necesare pentru a asigura funcționarea mecanismului de plăți rapide, sigure și accesibile în euro.

Captură de pe un video publicat pe pagina de Facebook a Băncii Naționale în care guvernatoarea BNM, Anca Dragu, anunță despre aderarea R. Moldova la SEPA, Bruxelles, 6 martie 2025.

„Aderarea la SEPA marchează un moment istoric și o dovadă clară că R. Moldova este pregătită să se alinieze la cele mai înalte standarde financiare europene”, a spus guvernatoarea BNM, Anca Dragu, aflată în vizită de lucru la Bruxelles, unde a și fost luată decizia.

Delegația Uniunii Europene a salutat decizia luată de Consiliul European de Plăți, care a dat undă verde aderării la SEPA și Macedoniei de Nord.

Reprezentanții misiunii diplomatice a UE în Moldova spun că aderarea la SEPA este un „exemplu concret” al impactului Planului de Creștere pentru R. Moldova, în valoare de 1,9 miliarde de euro, care joi a fost adoptat în comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

Vestea a fost salutată și de premierul Dorin Recean, care a spus într-o postare pe rețele, că urmare a aderării la SEPA, transferurile de bani între R. Moldova și Uniunea Europeană vor fi „fără comisioane mari sau întârzieri”. Oficialul a adăugat că este „o veste bună” pentru cetățenii din diasporă care trimit bani acasă, dar și pentru întreprinzători.

„Acum, oamenii de afaceri vor putea efectua plăți și încasări internaționale cu costuri de tranzacționare reduse și fără fluctuații valutare, devenind, astfel, mai competitivi pe piața europeană”, a scris Recean.

Premierul susține că băncile trebuie să se „adapteze rapid” la acest sistem, astfel încât cetățenii să poată beneficia în următoarele luni de oportunitățile oferite de SEPA.

Banca Națională a Moldovei a explicat, într-un comunicat de presă, că un transfer internațional în euro, care astăzi costă între 20 și 200 de euro pentru moldoveni, va ajunge, după aderarea la SEPA, la „doar 1-2 euro sau chiar 50 de cenți”.

Instituția mai afirmă că Moldova va economisi imediat circa 12 milioane de euro anual, iar pe termen mediu suma ar putea ajunge și până la 20 de milioane de euro.

Zona Unică de Plăți în Euro (Single Euro Payments Area – SEPA) este o zonă geografică în care plățile fără numerar în euro sunt efectuate prin intermediul unor instrumente de plată standardizate.

Zona include în prezent cele 27 statele membre ale Uniunii Europene plus Marea Britanie, Islanda, Norvegia, Liechtenstein, Elveția, Monaco, San Marino, Andorra și Vatican.

În SEPA este posibilă efectuarea de plăți în euro între orice conturi deschise la bănci din această zonă geografică, cu aceeași ușurință și la același nivel de servicii și securitate cu care acest lucru se poate face în cadrul granițelor naționale.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te